Fredag la kommunalminister Jan Tore Sanner fram regjeringens plan for lokalisering av statlige arbeidsplasser. Totalt foreslås rundt 630 statlige arbeidsplasser (se liste på bildefeltet) flyttet til, eller etablert, utenfor Oslo.

Brønnøy ønsket Datatilsynet

I fjor sommer ba Nordland fylkeskommune om innspill på hva Brønnøy kommune ser som sitt potensial angående statlige arbeidsplasser. På bakgrunn av dette sendte rådmann Pål Trælvik 3. november i fjor et brev til Kommunaldepartentet hvor han skriver at kommunen har valgt å fokusere på utflagging av Datatilsynet.

Trælvik begrunner dette med at kommunen gjennom Brønnøysundregistrene allerede har et rikt fagmiljø innen IKT og juss, og han mener at Datatilsynet med sine rundt 40 ansatte er av passende størrelse.

– Brønnøysundregistrene er den ledende innenfor digitalisering av forvaltningen og forvalter de fleste næringslivsregistrene og behandler enorme mengder data. Utviklingen er digital, og de gode fagmiljøene Brønnøysundregistrene og Datatilsynet utgjør vil være starten på en nasjonal e-forvaltningsklynge. Datatilsynet kan gjenbruke administrative støttesystemer og sågar kan de benytte merkantile ressurser ved Brønnøysundregistrene og i og med at Brønnøysundregistrene planlegger nytt registerbygg vil en også kunne lokalisere Datatilsynet i samme bygning, designet for et fremtidig tilsyn.

Trælvik påpeker også at Brønnøysundregistrene har fått klarsignal for ny registerplattform og framhever at en samlokalisering kan gi en vinn-vinn-situasjon ved at Registrenes og Datatilsynets fagfolk kommer i en tettere faglig dialog.

Ikke aktuelt å flytte

Onsdag i forrige uke offentliggjorde kommunaldepartementet en liste over hvilke arbeidsplasser som er aktuelle å flytte ut av Oslo. Datatilsynet var ikke blant etatene der.

– Utlokalisering av Datatilsynet er ikke aktuelt nå, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Kristin Holm Jensen (H) til BAnett mandag.

Kommunalminister Jan Tore Sanner svarte 9. februar på Brønnøys innspill om Datatilsynet. Han skrivet generelt om regjeringens arbeid for å skape «en mer balansert lokalisering av statlige arbeidsplasser», og avslutter slik:

– For å lykkes med dette arbeidet, er det nyttig at kommuner og fylkeskommuner arbeider aktivt for å vise fram sine fortrinn og sin tilrettelegging for etablering av statlige arbeidsplasser. Jeg takker for de innspill som Brønnøy har kommet med og tar dem med i det videre arbeidet.

Møter i Stortinget

Ordfører Johnny Hanssen forteller at Brønnøy i samråd med fylkeskommunens næringsavdeling blinket seg ut Datatilsynet som en mulighet.

– Vi ville ikke sikte for høyt og være urealistiske. Men Datatilsynet hadde ikke vært noe problem å rekruttere til her.

Etter brevet fra Brønnøy til ministeren i november hadde Brønnøy møter med både nordlandspolitikerne på Stortinget og med Kommunaldepartementet om forslaget.

– Jeg har fortsatt stort håp om å få noe mer til Brønnøy. Vi har kompetanse på Sør-Helgeland, blant annet til å samordne og effektivisere tjenestene i kommune-Norge.

– Men Datatilsynet er en tapt sak?

– Den står ikke på lista nå, men regjeringen jobber fortsatt med saken og har mål om å flytte ut flere statlige arbeidsplasser. Det finnes fortsatt store muligheter. Dette har vært en interessant prosess å jobbe med. Vi har også brukt de kanalene vi har i partiene inn mot regjeringen, forteller Johnny Hanssen.