En mann i 60-årene er i Brønnøy tingrett dømt til 16 dager ubetinget fengsel for promillekjøring.

Stanset ved Salhus skole

Det var i romjula mannen ble stanset av politiet ved Salhus skole i Brønnøysund, under en rutinemessig promillekontroll.

En utåndingsprøve på stedet viste en alkoholpåvirkning på 0,3 milligram per liter luft. Dette svarer til 0,6 i blodalkoholpromille. Det ble tatt blodprøve av mannen en halvtime senere, og denne viste en promille på 0,61, og retten legger sistnevnte til grunn.

Mannen erkjente forholdet uforbeholdent i retten, og saken gikk som tilståelsesdom.

Dømt fire ganger tidligere

Normalt skal en påvirkningsgrad mellom 0,5 og 1,2 føre til en betinget eller ubetinget fengselsstraff. Mannens promillenivå er derfor i nedre sjikt av denne skalaen, og er ikke i seg selv skjerpende. Det er derimot andre omstendigheter, ifølge dommerfullmektig Magnus Rognhaug.

— Derimot har siktede ført bil i ruspåvirket tilstand gjennom et tettbebygd sentrumsstrøk og i nærheten av en skole. Dette var riktignok i juleferien, men skjedde på et tidspunkt av dagen da det uansett må påregnes å møte gående og bilister, og ikke minst barn. Dette må tillegges en viss skjerpende vekt. Derimot foreligger det ikke holdepunkter for at siktedes kjøring forårsaket konkrete farlige situasjoner for andre, skriver han i straffeutmålingen.

Mannen er fire ganger tidligere domfelt for ruspåvirket kjøring, men disse forholdene ligger over 11 år tilbake i tid.

— Retten finner like fullt at tiltaltes historikk med promillekjøring har et slikt omfang at dette må tillegges skjerpende vekt samt at dette begrunner idømmelsen av en ubetinget fengselsstraff, fortsetter Rognhaug.

Mister lappen i to år

I spørsmålet om tap av førerrett skal forhold som ligger over ti år tilbake i tid bare unntaksvis være en del av vurderingen. Siden mannen er dømt ved et høyt antall anledninger tidligere mener retten at det skal være tilfellet i denne saken. Derfor settes tapstiden til to år.

I tillegg til 16 dager ubetinget fengsel dømmes mannen også til å betale en bot på 40.000 kroner.