Barnas turlag Brønnøysund og Saniteten har planene klare for en gapahuk helt ytterst på Klubben.

- Gapahuken blir satt opp på sørenden av turstien, ved bakketoppen der en av Sanitenes benker står, med utsikt mot Torghatten, forteller leder i Barnas turlag, Solveig Lomsdal.

Barnas turlag står for tegningene og dugnadsjobben, mens Saniteten finansierer byggingen.

- Vi var begynt med planleggingen allerede før LHL bygde sine to gapahuker ved Svarthopen. Så kom vi i kontakt med Barnas turlag og nå er vi snart klare til å komme i gang. Saniteten har et budsjett på 100.000 og vi har to søknader inne om lokal støtte, forteller Liv Slotvik.

Natursti med aktivitetsposter

I tilknytning til gapahuken skal Barnas turlag lage en natursti.

- Den vil bestå av ulike aktivitetsposter med opppgaver som familier kan løse sammen og blir stående permanent. En natursti er en fin måte å bli kjent med naturen i nærområdet på, og aktivitetene gjør det mer spennende å være på tur, sier Lomsdal.

Naturstien skal finansieres gjennom en innsamlingsaksjon, der Sparebank 1 Nord-Norge matcher bidragene som kommer inn krone for krone oppad til 40.000 kroner. Dette er én av 17 nordnorske prosjekter SNN har plukket ut i forbindelse med ski-VM i Lahti.

- Vi søkte sponsormidler fra SNNs gavefond og fikk 20.000 til den ordinære driften før jul. I den forbindelse nevnte vi også gapahuken og planene om en natursti. For en uke siden tok banken kontakt med oss og fortalte at de hadde nominert vårt prosjekt fra Brønnøysund til VM-spleisen. Det var en stor, positiv overraskelse, sier Lomsdal.

Innsamling på nett

SNN-sjefen i Brønnøysund roser Barnas turlag.

- Det legges ned en stor frivillig innsats med månedlige turer for medlemmene. Vi er glad for å kunne bidra og oppfordrer alle til å være med på spleisen. Jeg skal gladelig skrive ut en sjekk på 40.000, sier Øyvind Løvdahl.

Innsamlingen foregår på nettsiden spleis.no. Barnas turlags innsamlingsside ble åpnet for bidrag torsdag kveld. Ski-VM starter 22. februar og innsamlingen varer fram til og med VMs siste dag, 5. mars. Lørdag ettermiddag hadde det kommet 36 innbetalinger på til sammen 6.320 kroner.

Folkefinansieringstjeneste

Spleis er et er et nytt tilbud. SNN kaller det en folkefinansieringstjeneste, og det er i forbindelse med den offisielle lanseringen at 17 prosjekter er plukket ut til å få støtte. Tjenesten, som er åpen for alle, uavhengig av hvilken bank man er kunde i, er laget for lag, foreninger og organisasjoner.

- Målet har vært å lage den beste og enkleste tjenesten for å samle inn penger også for de mindre foreningene. Tjenesten ble tatt i bruk i fjor høst i forbindelse med TV-aksjonen. Det er nå samlet inn over to millioner kroner på godt over 200 spleiser uten markedsføring av tjenesten så langt, forteller Øyvind Løvdahl.

Dugnadsgjeng

Dugnadsjobben med gapahuken starter lørdag 4. mars.

- Vi trenger driftige folk som kan bidra og tar imot all den hjelp vi kan få. Saniteten stiller med kaffe og mat til dugnadsgjengen, sier Solveig Lomsdal.