En mann i femtiårene fra Østlandet er i Alstahaug tingrett dømt til 14 dager betinget fengsel for promillekjøring.

Det var i november 2015 mannen ble stanset av politiet på E6 i Mosjøen, han hadde da kjørt fra Levang i Leirfjord, en strekning på omkring fem mil.

Øvelseskjørte dagen derpå

Han har ikke førerkort, og øvelseskjørte med en kamerat.

Politiet fattet mistanke om ruspåvirket kjøring, og blodprøven som ble tatt omlag et kvarter etter at han ble stanset viste en promille på 0,74.

Han møtte ikke i retten, men det fremgår av forklaringen hans til politiet at han erkjente straffskyld for forholdet. Mannen hadde drukket dagen i forveien da han satte seg bak rattet, og retten mener at han i så fall i alle var uaktsom, og burde forstått at han var beruset. Han ble følgelig dømt for kjøringen.

Domfelte er tidligere dømt for for promillekjøring to ganger, men disse tilfellene ligger langt tilbake i tid, og fikk derfor ikke betydning for straffeutmålingen.

Svært glatt på veien

Det skal ikke ha forekommet noen farlige situasjoner på grunn av kjøringen, men retten bemerker at det alltid innebærer risiko å kjøre i påvirket tilstand.

– Det dreier seg om en forholdsvis lang kjøretur, og av tiltaltes egen forklaring fremgår det at det var svært glatt, legger retten til.

Normalt reageres det med betinget eller ubetinget fengsel for promille mellom 0,5 og 1,2, og 0,74 er altså i det lavere skiktet, og medfører normalt betinget fengsel, og retten landet på 14 dager betinget fengsel med bakgrunn i det, og at saken har hatt for lang liggetid hos politiet - ett år.

Han må også betale en bot på 10.000 kroner.