Det mener Brønnøysund Natur og Ungdom. Natur og ungdom feirer 50-årsdagen sin i år, og i Brønnøysund markerer lokallaget det med et pysjamasparty på BBU.

Da BAnett besøkte dem fredag kveld var ikke pysjamas-delen av kvelden i gang, derimot luktet det stekt kjøttdeig med tacokrydder inne på kjøkkenet.

– Torsken er truet

– Målet er å få politikerne på vår side for at de skal forstå hva som er så ille med olje. Politikere har lyst til å lete etter olje i LoVeSa (Lofoten, Vesterålen og Senja, red.anm.), men det ødelegger for torsken, vi har den største samlingen av kysttorsk i Norge i de områdene, sier Nora Sofie Aasen, som er leder av lokallaget sammen med Andreas Bakke.

Han fortsetter:

– Det er den siste stammen som er igjen i Norge, og i tillegg har vi slikt som at plattformene vil være nært land, og om det blir en ulykke kan det få store konsekvenser fordi man er så nært kysten, og da kan fugleliv rammes. Allerede nå er det et problem at seismikkskip skremmer vekk torsk og annen fisk i en kilometers omkrets, og de kommer heller ikke tilbake, hevder Bakke.

NU-ledere i Brønnøysund Nora Sofie Aasen (t.v.) og Andreas Bakke snakker sammen. Foto: Simon Aldra

Mener oljen truer jobber

– Miljøbevegelsen har jo forsøkt å stanse utbygginger før, hvordan skal dere klare dette?

– Vi har jo vært med på å stanse det før. Jo flere vi blir, jo bedre blir det. Oljen varer ikke evig, men det kan fiskeriene gjøre. Forsvinner fisken, så forsvinner jobber, mener han.

– Hva med arbeidsplasser innen petro?

– Fisket er faktisk veldig stort, og vi selger mye fisk i hele verden. Det kan bli en like stor økonomi som oljen om vi fokuserer på det. I tillegg er ikke oljen fornybar, mener han.

Viktig å bli kjent

Egentlig inviterte de politikerne innom fredag kveld, for å diskutere disse og andre spørsmål med dem. Ingen kunne på så kort varsel.

– Vi vil også diskutere problemene med søppel, som i Skarsåsen og i Svarthopen. Vi vil gjerne snakke med politikerne om kildesortering og generell forsøpling i de områdene, sier hun.

Men selv uten lokalpolitikerne til stede kan det bli god stemning.

– Vi får jo muligheten til å omgås sammen i kveld og i natt. Vi kjenner ikke hverandre så godt, og har ikke vært så godt sammensveiset før, sier Aasen.