Søknaden fra AkvaFuture AS om oppdrett av laks i lukkede merder ved Hjartøya  er lagt ut til offentlig ettersyn før behandling i planutvalget i mars. Flere parter har sagt sin mening, og nå har også grunneier Per Moris Elvebakk på Nordhus sendt inn en uttalelse.

Stiller med arealer

Han skriver:

- Som grunneier av omsøkte etableringsområde har jeg ingen innvendinger om at nødvendige dispensasjoner gis, herunder tillatelse til etablering av omsøkte anlegg. Jeg ser det som veldig positivt at det etableres slike anlegg i Brønnøy kommune.

Elvebakk framhever også at tiltaket medfører at ny teknologi utvikles lokalt, og at det gir arbeidsplasser.

- Jeg for min del vil således bidra til dette ved å stille nødvendige arealer til disposisjon.

Elvebakk har leid ut sin del av Hjartøya-området til sommerbeite for utegangersau og mener at en oppdrettsetablering ikke er til hinder for dette.

Har ikke sett fiskere

Elvebakk kommenterer også arealbruksinteressene i området slik de er omtalt i saksframlegget. Han er tvilende til Fiskeridirektoratets registrering fra 1998, om at det er et viktig gyteområde for torsk.

- Som bruker av området i over 50 år har jeg ikke sett en eneste yrkesaktiv fisker bruke området. Det kan nok forekomme sporadisk fritidsfiske med håndsnøre, pilk, dorg og et sildegarn i ny og ne, men å si at det foregår et lokalt fiske er vel å tøye strikken noe vel langt. At det ble fisket uer i området må ligge et par mannsaldre tilbake, mener Elvebakk.

Han skriver også at han i løpet av 50 år ikke har sett låssettingsplassen som er nevnt i saksfremlegget benyttet.

- Helt vanlig fugleliv

- Likeledes Bjørnar Torgersen uttalelse om det rike fuglelivet i området, skriver Elvebakk.

- Som bruker av området i over 50 år har jeg ikke registrert rikere fugleliv i dette området enn hvilken som helst annen strandsone i Torgøyan hva gjelder arter og antall.

Elvebakk skriver også at Hjartøyområdet som søknaden gjelder og hvor han eier i liten grad er i bruk som fritidsområde eller i bruk av skolene. Et gjerdeklyv omtalt i saksframlegget omtaler han som privat og ikke ment for allmenn bruk.

- Som bruker av området i over 50 år har jeg ikke registrert noen form for sjøsportsaktivitet. Jeg er noe i tvil om hva som inngår i begrepet sjøsport? skriver Elvebakk, som ber om en nærmere definisjon av begrepet.

Grunneier Per Moris Elvebakk er positiv til oppdrett ved Hjartøya.