Det var i desember at Johnny Lorentzen annonserte at lokalmatkafeen og -puben stengte for ombygging. Det hele startet i fjor høst, da Lorentzen og kona Judith kjøpte hele lokalet, og ble «sjefer i eget hus».

Derfra bestemte kom man frem til at leietakeren mellom den gamle kafeen og butikken kunne flytte inn i de gamle kafélokalene, mens kafeen kunne flytte vegg i vegg med butikken.

Sabla god svoger

Innenfra høres banking og lyden fra driller og sirkelsager. Da BAnett besøkte lokalene onsdag kveld var de fortsatt i gang med arbeidet, bare timer før åpningstid. Men det går bra.

—Vi åpner på slaget, sier Johnny Lorentzen.

Han og kona Judith har hjelp fra Judiths bror Jan Sverre Øverås, og en elektriker.

Johnny ønsker folk velkommen inn til ombygd kafé tirsdag morgen.

—Jeg har hatt en sabla bra svoger her, han har gjort det meste, og jeg har bare vært her på kveldene. Det er bare artig å se hvordan det blir, det har vært gjort noen justeringer underveis. Man ser ting man vil gjøre, men vi har bare det rommet vi har, sier han.

Siden det skjenkes inne i kafeen er det ikke lov å ha direkte gjennomgang til butikken, der det foregår salg.

Har kontroll

De har holdt på ganske akkurat en måned, som er en god del lenger enn de holdt på da kafeen åpnet første gang. Da brukte de tre dager på å bygge den.

—Dere har kontroll?

—Jo, det har vi. Det har vi sagt i flere dager.

—Har du funnet roen?

—Eh, nei!

Ikke helt A4

Målet hans er at folk skal huske at de har vært på Lokalmatkafeen. De skal oppleve at stedet er noe helt eget.

—I dag er verden så standardisert. Jeg er ikke helt A4, og ikke så glad i standarder, sier mannen, som for øvrig kjører engelsk bil som ble bygget med tommer og fot som måleenhet.

Han synes det er flott at han og kona selv kan bestemme hvordan det skal være.

—Vi har ikke noen kjedesjef som forteller oss hva vi skal gjøre. Jeg er stolt av at det er min egen virksomhet. Når man er del av en kjede bestemmer de for mye.

—Og nå gleder du deg?

—Ja. Det har jeg gjort lenge. Det blir artig å begynne på nytt. Den gamle kafeen ble veldig tungvint for meg, kundene og de ansatte. Nå blir det lettere for alle, dessuten har vi fått utedo, ler han og peker mot en rød vegg, for øvrig hentet fra et fjøs på Trælnes, der «utedassen» er.

Satser på mat

Nå får de en serveringsgang mellom kafeen og butikken, og de skal også satse mer på maten.

—Men folk skal kjenne seg igjen, og det blir selvsagt lokale råvarer, lover han.

Bordene er ganske spesielle, gamle dører med glassplater over.

—De er eldgamle og hentet fra kjelleren under her.

Og for dem som lurer på om det er «Lokalmatkafeen» eller «Lokalmatpuben»:

—Det er kafé. Og så er det pub i kafeen, slår Lorentzen fast.