Fotografier, tegninger, sang, dans, kåseri og spesialeffekter (SFX) var noe av det som ble vist under årets UKM i Sømna allbrukshall på Berg lørdag. Flere imponerende stykker kunst ble vist i mange ulike former.

Skrekkmasker og kunst

Arrangementet startet først med kunstutstilling hvor ungdommer viste alt fra bilder til skulpturer. Ved siden av denne utstillingen satt også Silvana Breivik (16) og sminket på seg en skrekkmaske som nok kunne ha skremt mange om man hadde møtt på henne i nattens mulm og mørke.

- Jeg liker å legge sminke på denne måten. Denne typen sminke blir brukt når det skal lages filmer og da særlig i filmer hvor man skal vise skrekk eller skadede personer. Å legge en slik maske tar mange timer og er krevende, men jeg liker det jeg gjør. Drømmen er jo å kunne utdanne seg denne veien og gjøre hobbyen til levebrød, forteller Silvana og sminker seg til det umiskjennelige.

- Sminken var så ekte og levende at man kunne bli skremt av mindre. Det er et tidkrevende og nitidig arbeid som ligger bak, sa Ben- Andre Graven, en av dommerne da de stemte henne videre til UKM i Bodø.

Langs den ene veggen var det kunstutstilling i form av bilder, fotografier, skulpturer og tegninger. At dommerne fikk en vanskelig jobb hersket det ingen tvil om, for her var det mange gode arbeider som ble vist.

Flere bilder ble videresendt til UKM Bodø.

- Både komposisjoner, uttrykk og kunstnerisk innhold var meget bra. Det var ingen enkel oppgave å finne ut hvem som skulle gå videre. En halv times konferering er ikke nok når man skal bedømme slike flotte arbeider, sa Graven da han presenterte de som gikk videre til UKM i Bodø.

Til Bodø gikk Håkon Berg Dybvik med bildet ”Innover”.

- Bildet har en flott dybde, flotte valører og fargevalg. Et imponerende stykke arbeid, sa dommerne.

Helene Grande med bildet ”Fade” gikk også videre.

Også unge kunstnere fra Sømna ble sendt videre til Bodø.

- Dette var en vanskelig oppgave. Her var det mange flotte bilder og et stort potensiale og ingen lett oppgave vi fikk da vi måtte velge, sier ordfører i Bindal Britt Helstad da hun annonserte vinnerne i denne kategorien.

Vider til Bodø gikk Thilde Nordfjellmark med tegningen ”Nattsvart tre” og Ingrid Westerfjell med bildet ”Hund i drøm”.

Kåseri og musikk

Etter kunstutstillingen var det sceneartistenes tur. Muntre konferansierer geleidet publikum fra det ene innslaget til det andre gjennom morsomme og fantasifulle spillopper. Publikum ble underholdt fra begynnelse til slutt.

Først ut på scenen var Oda Martine Myrvang som sang ”The big big bang”. En dame vi garantert får både se og høre mer av med tiden. Med sin melodiøse stemme og den gode kontakten med publikum vant hun både publikum og dommernes hjerte og gikk dermed videre til Bodø.

Videre gikk også Andrine Lande. Hun var uheldig i begynnelsen av sin opptreden da mikrofonen sviktet, men jenta holdt hodet kaldt og gjennomførte med stil.

- Det er ikke enkelt å gjennomføre på en slik måte når teknikken svikter, men du holdt hodet kaldt og gjennomførte med et godt låtvalg og gode sangferdigheter, sa dommerne fra Sømna da de stemte henne videre til Bodø.

Videre fra Bindal gikk også SlengBukseMafiaen, en gjeng entusiastiske og dyktige musikere som har framtiden foran seg.

- Her var det gode ferdigheter. Mye flott å se og høre, men vi savner slengbuksene. Dere var samspilte og leverte godt. Dette vil vi høre mer av, sa dommerne fra Sømna og sendte dem videre til Bodø.

Fikk lyst ut å reise

Det var ikke bare deltakere fra Bindal som ble stemt videre til Bodø. Dommerne fra Bindal sendte både musikere og kåsør til Bodø.

Kåsør og Widerøe-entusiast Håkon Jacobsen holdt et 10 minutter langt og morsomt kåseri om kollektivtransporten i Nordland. Her fikk alle gjennomgå for sin manglende punktlighet, stadige kanseleringer, tekniske utfordringer og manglende forståelse av at det faktisk er de reisende de lever av.

Jacobsen konkluderte med at Widerøe alltid leverer og er både presis og punktlig og at man i nord ikke kommer seg fram sånn helt uten widerøe (videre). Kåseriet var både morsomt og begrunnet med egne erfaringer i sin hverdag hvor han reiser ganske mye. På storskjerm kunne publikum se Jacobsens fly i simulator fra Brønnøysund til Bodø.

Fra Sømna ble også ACK stemt videre til Bodø. Karoline Langås hadde skrevet både tekst og melodi til to av sangene de fremførte. Aurora Sørensen leverte meget bra, men dessverre var nok mikrofonen noe lav i forhold til resten. Det fikk dommerne med seg og falt for både stemmeprakt og musikalsk fremførelse fra gruppen som består jentene Karoline Langås, Aurora Sørensen og Amelia Patsanovskaja.  Gullstrupen Emilie L. Dahle fikk ros for sin melodiøse stemme og ble også sendt videre til Bodø med de beste skussmål fra såvel dommere som publikum.

Publikum imponert

Publikum lot seg imponere og viste under hele forestillingen at de likte både det de så og det de hørte.

- Dette var helt fantastisk. Det er herlig å se at ungdommen er så trygge påseg selv og at de gjennomfører på en slik måte. Jeg beundrer den frihetsfølelsen som disse ungdommene viser fram. Det er viktig å være uredd, stå fram og vise hva de kan. Dette er et flott tiltak hvor ungdom får vise seg fram på andre arenaer enn det vi vanligvis ser, sier en smilende og imponert Ingrid Andersen.

Noe mindre imponert var ikke Karina Monsen og Siv Meyer.

- Vi har okkupert Håkon Jacobsen, det er han som skal fly oss på ferie når han bare blir flyver, ler de to og skyter inn at det var et av de beste UKM de har vært på. Her var det variert program, mye vakkert både å se og høre på, sa de to.

Kulturskolerektor Marianne Stensland var imponert over årets arrangement.

- Her var det mange flotte deltakere med høy kvalitet. Konferansierene gjorde en fremragende jobb og ufarliggjorde det å stå på en scene å by på seg selv på denne måten. Jeg er meget godt tifreds med årets arrangement, sier en alltid like entusiastisk og engasjerende Stensland.