Arbeidet skal ledes av rådmann Brit Skjevling som prosjektansvarlig. Det kommer i gang etter en skriftlig henvendelse i oktober fra daglig leder Rita Johansen i Stiftelsen Vegaøyan verdensarv.

Faktagrunnlag

Dette brevet ble sist etterlyst under styremøtet i stiftelsen 1. februar. Under formannskapsmøtet 9. februar ble det vedtatt å sette ned en prosjektgruppe.

Vega kommune skal igangsette arbeidet med å innhente kunnskap der formålet er å få belyst effekter av havbruk på ærfugldrift i verdensarvområdet. Kunnskapsgrunnlagets viktigste funksjon skal være et rent faktagrunnlag for beslutninger om forvaltning og arealdisponering i Vegaøyan verdensarvområde. Rådmannen skal utpeke en prosjektleder fra egen administrasjon i gruppa som skal bestå av en representant fra stiftelsen, verneområdestyret, fylkesmannen og med bistand fra Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet og Nordland fylkeskommune.

Penger fra næringen

— Nå er vi på rett spor, men vi har ikke satt av penger i budsjettet til dette. Slik jeg har meddelt styret i stiftelsen kan ingen forvente at vi skal bruke 60.000 kroner på dette. Vi driver med skole og barnehage. Vi får se når det lages et forslag til anbudsutlysning hvor stort prosjektet skal være. Marine Harvest og Nova Sea har sagt seg villige til å være med på et større prosjekt om ærfuglen, sier ordfører Andre Møller.

Prosjektet skal etter fremdriftsplanen være ferdig 31. august 2017