Kvelden fredag 7. februar 1992 benket store deler av befolkningen seg foran TV-apparatene sine for å se på «Norge Rundt». Dette var flere måneder før TV 2 startet sine sendinger, og TV3 og TV Norges sendinger hadde ikke helt den samme oppslutningen som statskanalen.

Ett av innslagene denne fredagskvelden skulle bli legendarisk, nemlig nakenbading i Velfjord, nærmere bestemt i Kallbakkvika.

Det manglet ikke «full frontal nudity», og da BA omtalte innslaget i tirsdagsavisen var det ikke fritt for at det avstedkom blandene reaksjoner.

«Modig gjort å presentere seg på fjensyn på denne måten, beundringsverdig at de hælte å bade i iskaldt vann, et smakløst opptrinn, et innslag som med fordel burde vært tatt av sendeplanen, det er utrolig hva enkelte gjør for å få PR, de viste at sørhelgelendinger er et gjennombarket folkeferd, jeg trodde ikke mine øyne, ren og uskyldig moro, uhøytidelig og artig, en skamlplett», skrev BA i ingressen, og oppsummerte et knippe av de reaksjonene avisen fikk inn i løpet av helgen etter at innslaget ble vist.

Manglet bare ordførerkjede rundt.. noe

Innslaget var ifølge BAs journalist «forholdsvis grundig forhåndsomtalt», og ble derfor åpenbart fulgt med stor interesse på Sør-Helgeland.

– Det manglet bare at ordføreren hadde stilt naken med kjedet rundt nakken eller rundt steder som verre er, da hadde parodien vært fullstendig, sa en ivrig leser, som i likhet med de øvrige innringerne ønske å være anonym.

Innslaget ble behørig omtalt av BA uken etter. Ikke alle var positive, ei heller var alle negative. Faksimile: BA 11.02.1992

Andre mener det var et tegn på at man hadde lite å klage over om man hylte over litt nakenbading, en annen konkluderte med at han ikke ville hælt å kaste seg ut mellom isråkene med eller uten klær, og foretrakk en varm dusj og karbad.

– Det var freskt gjort, okkesom, mente «stemmen fra badekaret».

Ville heller se småsei

En annen mente at denne delen av landet med fordel kunne komme på TV av andre årsaker.

– Jeg skulle for min del ønske at våre områder ikke bare kom på TV når det skjer flyulykker her, eller statsministere sender papirer til Brønnøysundregistrene, eller noen hiver klærne og hoppe ut i isvann og forteller resten av landet at her oppe er vi mer eller mindre gærne, sa en leser som hadde håp om at det neste programmet fra Sør-Helgeland kunne handle om småseifiske i skjærgården.

Andre mente at slike bilder ikke burde være på utstilling.

– Det interesserer meg ikke det minste om noen bader nakne, men verken lokalaviser eller NRK trenger å vise nærbilder av en samling nakne kropper på utstilling, mente en innringer, som mente grenser var overskredet når man laget reportasjer om slike arrangement.

Men hva med kabel-porno?

Andre lurte på om ingen tenkte på barna.

– I orden for de voksne, men hva med deres barn som kommer på skolen og blir mobbet fordi foreldrene deres blottlegger seg på denne måten? spurte en stemme.

Atter en annen antydet at det fantes betydelig grovere nakenhet på andre kanaler.

– Hva bråker de over? Det var jo rene søndagsutflukten som ble vist, sammenlignet med de scener vi kan ta inn på andre stasjoner via kabel eller parabol, uttalte en med flere kanaler enn NRK.

En mente det hele var støtende.

– Noen gjør hva som helst for å komme på skjermen, det er støtende når ordførere og kultursjefer gir en såpass useriøs hendelse et offisielt preg ved sin tilstedeværelse og aktive deltakelse, sier denne personen, som mener at de har mer presserende oppgaver.

Daværende kultursjef Jens Christian Berg i Bindal fikk som hatten passer fra en leser som mente deltagelsen hans var «upassende». Faksimile: NRK

For lite nakenhet

Samtidig fikk ordføreren også kritikk for å være påkledd.

–  Ordføreren burde mye heller holdt seg hjemme i stedet for å stille foran kamera godt påkledt og i regntøy, uttalte en leser som mente at man enten får være helt med, eller så kan det være det samme.

En siste hadde andre bekymringer.

– Jeg tenkte ikke på umoral, snarere på faren for forkjølelse.

Enkelte lesere klaget over at ordfører Harald Solbakk, som sto for den offisielle åpningen, var for godt påkledd. Faksimile: NRK

Reporter i slåbråk, mikrofon i raggsokk

Selve innslaget kan du se her, hos NRK. Man merker seg at det var passe kjølig, NRKs reporter dekket mikrofonen med en raggsokk.

– Men slapp bare av, moralvoktere over det ganske land. Ingen kommer til å snuble i nakne rumpa og lår på Midtnorsk naturistområde. Her er det nemlig både adgang og overflod av plass for både deg med mye klær, meg med litt, og deg uten, kunne reporter Magnhild Øwre melde, med begge bena godt plantet i vannet.

Foto på reportasjen hadde Dagfinn Torgersen, som i dag er medielærer i Brønnøysund.

NRKs reporter Magnhild Øwre sikret seg en slåbråk og en raggsokk på mikrofonen, men bena hadde hun godt plantet i vannet. Faksimile: NRK

Fikk renessanse på nett

Langt senere, i 2010, kunne BAnett melde at innslaget, da lagt ut på NRKs nett-TV, hadde tatt skikkelig av. I august var det nemlig det tredje mest sette klippet på nett-TV, og det hadde ifølge NRK gode seertall også i juni og juli.

– Det var artig, og innslaget ble jo legendarisk. Det er vist flere ganger på TV. Det har også vært et innslag på Reiseradioen, og nå går det sin seiersgang i nett-tv, sa Jens Christian Berg til NRK i 2010, da som nå arbeidet han fortsatt i Bindal kommune.

Fikk pris for nakenbading

BA har tidligere skrevet at innslaget gikk på TV i 1991, men dette er altså ikke tilfellet.

Senere fikk også Berg pris for rollen han spilte i innslaget, under NRKs storsatsing «De nominerte» i 2012.

Nakenbading-innslaget er nevnt rundt det 21. minutt i NRK-historieprogrammet "Med lisens til å sende".