Det var under kommunestyremøtet i desember ordfører Andre Møller orienterte politikerne om at han ønsket at Vega kommune skulle ut av Stiftelsen Vegaøyan verdensarv.

Han var lei all kritikk mot ham om rolleblanding mellom ordførerrollen og jobben som styreleder i stiftelsen. Under styremøtet i stiftelsen onsdag sto saken på kartet som en diskusjonssak.

Politisk deltakelse

Møller innledet med å si at han de siste årene hadde registret at det har blitt stilt spørsmål ved ham som styreleder. I særdeleshet i saker som har vært vanskelige.

— Da er det lett å skyte på meg i forhold til roller. Nå er det en blanding av politikere og fagfolk i dette styret. Dette kan til tider føre til noen diskusjoner selvfølgelig. Hvor stort forvaltningsansvar skal stiftelsen ha? Det er der jeg ofte føler vi diskuterer saken for langt der andre har et forvaltningsansvar, sier han.

Han mener det er viktig å ha politisk representasjon for å kunne påvirke politisk opp mot andre beslutningstakere for å øke rammene.

— Vi må få et klart skille mellom hva som er styreleders ansvar og hva som er daglig leders ansvar. Derfor vil jeg ha en diskusjon på dette. Det skal ikke være vanskelig med en god miks, men med uttalt ansvar, sier Møller og viste samtidig til at han ikke har en egen styregodtgjørelse for den jobben han legger ned for stiftelsen.

Det var flere lange diskusjoner under styremøtet i stiftelsen. Fra v: Sten Rino Bonsaksen, Jannike Wika, Ragnhild Hoel fra Riksantikvaren og Gaute Sønstebø fra Miljødirektoratet. Foto: Hildegunn Nielsen

Venter på Riksantikvaren

Ragnhild Hoel var observatør fra Riksantikvaren under styremøtet sammen med Gaute Sønstebø fra Miljødirektoratet.

Riksantikvaren har fått i oppgave av Klima- og miljødepartementet å utrede organisering av arbeidet på alle verdensarvstedene i Norge. Ifølge Hoel vil denne rapporten være ferdig i løpet av 2017.

Til tross for at alle styremedlemmene var samstemte i at de ønsket en politisk tilstedeværelse fra Vega kommune, gikk de enstemmig inn for å avvente konklusjonen fra Riksantikvaren før det blir tatt en endelig avgjørelse om styresammensettingen.