Årets budsjettbehandling i Sømna kommunestyre ble en usedvanlig gemyttlig affære. Rådmannens forslag til budsjett for 2018 og økonomiplan for perioden fram til 2021 ble vedtatt uten at politikerne foreslo å flytte på en eneste krone. Det ble ikke levert inn et eneste motforslag, noe ingen av de frammøtte politikerne kunne huske at har skjedd før.

Sparegrisen knuses - men Sømna har en stor sparegris

Årets budsjettarbeid har foregått litt annerledes enn tidligere år. Rådmannen ble bedt om å utarbeide et komplett forslag til budsjett, og så har politikerne i budsjettnemnda gjennom høsten gitt noen signaler om elementer de ønsker å endre på.

Økonomisjef Sonja Johansen orienterte politikerne om dystre utsikter, med gjorde dette med et smil og gode og pedagogisk fornuftige forklaringer.

Resultatet var et budsjett som i svært liten grad endrer på noe i driften av Sømna kommune. Teknisk og eiendom må tåle et kutt i sin ramme på 620.000 kroner og pleie og omsorg kuttes med 900.000 kroner. Mange har nok lurt på om kantinedriften ved Vik skole skal fortsette, der skrives det i budsjettkommentarene fra Vik at administrasjonen "ønsker å finne rom" for dette.

Se forflytningene som er gjort i budsjettene i 2017 og 2018 i faktaboksen nederst i saken.

Til slutt ender dette i et negativt driftsresultat på 800.000 kroner. For å få budsjettet til å gå opp har rådmannen derfor foreslått å bruke 2,9 millioner kroner av kommunens fondsavsetninger (les: sparepenger) for å balansere budsjettet. Dette må politikerne også gjøre i stadig økende grad videre i økonomiperioden hvis ikke det tas større grep i driften. Økonomisjef Sonja Johansen advarte i sin orientering til politikerne om at dette til slutt vil tømme kommunens sparekontoer.

Ved utgangen av 2017 er det planlagt at Sømna skal ha cirka 24,9 millioner kroner på fond - eller cirka 10,6 prosent av løpende inntekter. Det er over anbefalingen på 10 prosent fra kommunebarometeret. Tar man imidlertid vekk nærings-, flyktning- og pensjonsfondene så har kommunen kun penger igjen som utgjør 1,6 prosent av driften. Og totalt sett vil alle fondene krympe i perioden fram til 2022.

- I neste økonomiplanperiode ligger det inne å bruke 20,2 millioner kroner og sette av 10,6 millioner. Dette vil redusere fondene til 13 millioner kroner, som utgjør 6,17 prosent av driftsinntektene, sa Johansen.

Hun viste til en negativ trend der driften av Sømna kommune stadig går mer i underskudd - noe som fører til at kommunen stadig faller på kommunebarometeret som sammenligner norske kommuner.

- Landet drar ifra oss, sa Johansen.

Rådmann Øystein Johannessen holdt et langt og lyrisk framlegg om økonomi og framtidsutsikter. Han viste til at man før siste behandling i budsjettnemnda i høst manglet 6 millioner for å få et budsjett i balanse og mente kuttene som ble gjort for å komme i mål var balanserte og burde kunne tåles av organisasjonen.

Må tenke økonomi i alle ting

Det er flere andre uromomenter, ifølge økonomisjefen. Viktigst er kanskje Johansens varsel om at innbyggertallet i Sømna i desember var målt til 2008 – en nedgang på cirka 30 innbyggere fra juli i år. Statens rammeoverføringer til kommunene beregnes direkte basert på folketall 1. juli. Hvis folketallet holder seg på dette nivået eller fortsetter å falle inn mot 1. juli 2018 så vil dette medføre milliontap for kommunens rammeinntekter. Hvor mye kommunen taper beror på hvilken demografisk aldersgruppe de ulike innbyggerne har forsvunnet fra, men et tap av 30 innbyggere kan medføre et inntektstap i størrelsesorden 2,5-4,3 millioner kroner.

Et annet moment Johansen trakk fram var at kommunen har brukt av sitt premieavvik på pensjon til å dekke driften. Dette faller fra i 2022, og da må politikerne dekke differansen på 2,24 millioner kroner hvert år på driftsbudsjettet.

- Vi må ha fokus på økonomi i alle saker, ikke bare i budsjettsaken. Budsjettoppfølging i hele organisasjonen må styrkes og alle må ta ansvar, sa Johansen.

Vil ha fokus på "Træxit"

Leif Edvardsen (Sp) vil innlemme Trælnes i Sømna-folden, blant annet fordi han mener dette vil gi hardt tiltrengte rammeoverføringer fra staten.

Senterpartiets Leif Edvardsen gikk først på talerstolen da behandlingen startet. Han mente det kunne være mulig å øke innbyggertallet kraftig de neste årene - ved å gjøre mer for å få bygda Trælnes i Brønnøy inn som en del av Sømna.

- Vi har en frier på døra: Trælnes. Der bør vi være mer aktive. Jeg skal i alle fall være mer aktiv for å ta imot denne frieren. Når det gjelder framtidens utfordringer, så skal vi greie dette gjennom grundig og godt økonomiarbeid, sa Edvardsen.

Merethe Sund stilte spørsmålstegn ved prioriteringene som er gjort - mer spesifikt til at man kutter i barnehage og øker på kultur.

Arbeiderpartiets Merethe Sund var mer bekymret.

- Vi som kommunestyrerepresentanter må ta ting innover oss. Vi er på en uheldig økonomisk kurs. Vi vet også at tidlig innsats er viktig for våre barn. Jeg stiller da spørsmålstegn ved barnehagebudsjettet i 2018 (som er tatt ned, journ.anm.). Hvordan er det vi prioriterer når vi samtidig øker på kultur og velferd og rådmannen og administrasjonen. Vi planlegger negativt driftsresultat hele perioden, det blir tungt på fondene våre. Vi kan øke eiendomsskatten, men da blir det bråk. Innbyggerne må derfor også ta innover seg at vi har et høyt aktivitetsnivå. Vi har noen lovpåalgte ting som vi er nødt til å levere, og alt annet må vi stille spørsmål ved. Det kommer nok gode forslag der vi kan bruke penger på gode formål i 2018 også, og jeg kommer til å gå opp hit på talerstolen og si «nei» uansett hvor gode forslagene er, sa Sund.

Kjøper seg et friår

Jan Inge Tjøsvoll fra Tverrpolitisk mener kommunestyret kjøper seg et friår fra tøffe beslutninger med dette budsjettet.

Jan Inge Tjøsvoll fra Tverrpolitisk liste var hjertens enig med representanten Sund, og oppsummerte årets budsjettprosess slik:

- Da vi gikk til valg denne perioden så visste vi at dette ikke ble en periode med masse investeringer, vi visste at det ble tøft. Når vi ser den fine gjennomgangen av tilstanden så ser vi jo at vi er i en alvorlig situasjon. Vi kommer sikkert til å få ganske mye tyn etter hvert når vi må ta tøffe grep. Når det gjelder fond så bruker vi nå sparepengene våre. I utgangspunktet synes jeg det er særdeles uheldig at vi gjør dette i denne perioden. Men jeg vil støtte dette fordi jeg mener det blir helt feil å gå inn og kutte i pleie og omsorg i denne omgangen før vi har gjort en større gjennomgang. Man kan si det er uansvarlig, men vi trenger å kjøpe oss litt tid. Vi skal ha grundig gjennomgang av både pleie og omsorg og teknisk, og det er viktig å gjøre en grundig jobb der. Jeg har også stor tro på at digitaliseringsarbeidet vil hjelpe oss. Det er nødvendig å ha midler for å gå inn i et slikt arbeid. Det vi gjør nå er at vi skyver på de vanskeligste kuttene, på den vanskeligste avgjørelsen med dette budsjettet, sa Tjøsvoll.

På ett område skiller Sømna kommune seg i vesentlig grad fra øvrige sammenlignbare kommuner på pengeforbruk. Skole. Der bruker Sømna mye mer enn andre kommuner på samme størrelse. Sømnapolitikerne fikk en vanskelig avgjørelse foran seg tidligere i år, da skolestrukturen ble vurdert. Der valgte flertallet i kommunestyret å kun gjøre små endringer dagens struktur med to skoler og altså prioritere å bruke forholdsvis mye penger på skole.

Bekymret over pengebruk

Varaordfører Gunder Strømberg fra Tverrpolitisk mener neste års budsjettbehandling blir en mye tøffere affære.

Varaordfører Gunder Strømberg fra Tverrpolitisk minnet forsamlingen på at Sømna aldri har hatt så store frie fond (sparepenger) som ved utgangen av 2017, og at man i alle tidligere økonomiplaner har budsjettert med nedgang i fond og så fått et overskudd og dermed økning av fondene i regnskapene til tross for dette. Han tror likevel neste års budsjettarbeid blir mye mer utfordrende for politikerne.

- Det var ett tall i dag som skremte meg, som jeg ikke var klar over. Tallet fra desember på 2008 innbyggere. Er vi der 1. juli da har vi virkelig en utfordring. Vi har greid å holde innbyggertallet stabilt i ti år, men vi må ta inn over oss at vi har fått mange nye innbyggere som nødvendigvis ikke har flyttet hit frivillig. Når vi er en liten kommune, så får vi ikke flere flyktninger i 2018. Det er dessverre slik at vi ikke er flere innbyggere - vi hadde nok vært godt under 2000 uten flyktninger. Jeg stemmer for innstillingen nå fordi jeg ser ingen annen mulighet. Vi kunne hatt lavere kostnader med annen skolestruktur, men der er det gjort et vedtak og jeg forholder meg til det. Dette skal opp til evaluering igjen til høsten og da får vi ta den diskusjonen på nytt, sa Strømberg.

Kommunestyret i Sømna gjorde, antakelig, et historisk og enstemmig budsjettvedtak denne torsdagen - uten noen forslag imot rådmannens innstilling.

Rådmannens innstilling til budsjett og økonomiplan for de neste årene ble deretter vedtatt enstemmig av kommunestyret.

Tok et hvileår

Varaordfører Gunder Strømberg og ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) er opptatt av å få en grundig gjennomgang av kommunens ulike enheter - slik at større grep kan tas i framtiden med en høyere grad av presisjon.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard er enig med Jan Inge Tjøsvolls vurdering av at politikerne nå kjøper seg et friår. Hun forventer også at skolestrukturendringen som ble vedtatt tidligere i år skal gi resultater.

- Dette skal evalueres første halvår 2018. På grunn av den klare meldingen fra regjeringen om at reformprosessene skal gå videre, så vet vi mer i juni om hvilke forutsetninger vi får for framtiden. Det er én faktor, og så bruker vi mye mindre i fond nå enn i forrige budsjett. Men ja, dette er nok å betegne som at vi har innvilget oss selv et hvileår, sier Oppegaard.

- Men greier dere å holde dette nivået inn i framtiden hvis innbyggertallet samtidig går ned?

- Det sier seg selv at blir vi færre menensker, så kreves det færre ansatte i kommunen. Det vil gjennomgangen vise om vi trenger. Vi venter også på en eiendomsoversikt, da vi har ganske mange kvadratmeter med bygg og tomter, sier ordføreren.

- Er dere beredt til å vurdere og kanskje også vedta større kutt, som vil få konsekvenser for arbeidsplasser og strukturer i kommunen?

- Ja, det vil jeg tro. Min opplevelse av kommunestyret er at det tar litt tid. Vi har jobbet ganske mye med å godta de utfordringene og den analysen Telemarksforskning kom med for to år siden. Den ble møtt med mer eller mindre fornektelse. Men i arbeidet med kommuneplanen dette året har det kommet en erkjennelse av at vi har noen utfordringer.

- I år har rådmannen foreslått og dere har gitt signaler og endret på et overordnet nivå. Føler du at politikerne i Sømna får gjort de prioriteringene de er valgt til å gjøre - at dere har kontrollen?

- Ja det synes jeg. Vi har gått gjennom en prosess der vi tidligere var nede på et veldig lavt detaljnivå. Nå prøver vi å komme oss på et mer overodnet nivå. Vi har gitt signaler om at vi ønsker å satse videre på barn og ungdom, vi har signalisert at vi vil ha en oversikt over kjerneområdene. Vi vil vite hva vi gjør som ikke er lovpålagt før vi går på det videre arbeidet, sier ordføreren i Sømna.