Brønnøyværingen Rune Spaans har jobbet med visuelle effekter på flere store norske filmer, blant annet «Trolljegeren» (2010), «Rottenetter» (2009), «Slipp Jimmy fri» (2006) og «Knutsen & Ludvigsen» (2015) som han dessuten regisserte og vant Amanda for.

«The Absence of Eddy Table» er en 3D-animert kortfilm som handler om en liten mann som heter Eddy Table, som går seg vill i skogen og havner i trøbbel med noen damer og parasitter. Så blir han forelsket, og må ta et drastisk valg.

Spesielt univers

– Det er et ganske spesielt univers, og ser litt annerledes ut enn mye annet, sier Spaans til BAnett.

Han arbeidet sammen med en stor gjeng på rundt ti personer, der han og andre arbeidet med selve 3D-animasjonen, et arbeid som inkluderer flere omfattende faser, fra modelleringen av karakterer og elementer, til å gi modellene tekstur og farger, til selve animasjonen, å få de til å bevege seg.

  • Se en teaser fra filmen over saken

Kortfilmen er basert på en tegneserie av kanadiske Dave Cooper, som er en svært anerkjent tegneserieskaper internasjonalt. Det er også der mye av utfordringen har vært for Spaans og teamet hans.

Utrolig detaljnivå

– Det er et utrolig detaljnivå i kunsten til Dave, og det har krevd utrolig mye jobb å lage en film som er så detaljert. Det er den størte utfordringen, selve omfanget, til tross for at det er en liten film, forklarer regissøren.

Han snakker med BAnett på telefon fra USA, han skal faktisk inn i sikkerhetskontrollen, og det er nok kø til at han har tid til å snakke. Han har nettopp vært på filmfestival i Austin.

– Det gikk kjempefint, og vi fikk høre mye fint om filmen, sier han.

Vant pris i Canada

Men det er ikke bare skryt og klapp på skuldrene de tar med seg hjem.

– Vi vant også pris i Ottawa for beste design, det har vært over all forventning. Det har kommet folk bort til oss hele tiden og sagt at de liker den, mange har hatt den som favorittfilm, sier en glad Spaans.

Kortfilmen kommer til å gå på festivaler et års tid.

– Vi har flere linet opp, og regner med at vi skal til flere.

Til Brønnøy?

Skal den så settes opp på Brønnøy kino?

– Den skal også gå i et kinoprogram med beste norske kortfilmer. En lokal filmklubb kan mase om å få denne pakken, og det kan vel også en lokal kino, gjetter Spaans.

Rune Spaans fra Brønnøysund oppnår anerkjennelse for kortfilmen sin. Her fra arbeidet med «Knutsen & Ludvigsen», som han også regisserte.