Lørdag 5. september lå flere pakker med produkter som hadde gått ut på dato i kjøledisken på Rema 1000. Krydret familieskinke hadde siste forbruksdato 1. september og hamburgerrygg 3. september.

– Dette skal ikke skje. Vi pleier å sette ned prisen på varer noen dager før de går ut på dato, men de skal fjernes før de går ut. Her har det skjedd en svikt og en for dårlig jobb. Jeg legger meg helt flat og beklager, sier butikksjef Sigleif Mork til BAnett.

Egen disk

Mork forteller at de har en egen tilbudsdisk i butikken, hvor varer som nærmere seg sluttdato blir solgt til redusert pris. Denne disken skal hver kveld gjennomgås av en ansatt som plukker ut utgåtte varer.

– Vi ønsker å ta et samfunnsproblem på alvor. Vi nordmenn er for godt vant og kaster utallige tonn med mat. Vi setter derfor ned prisen på varer som har noen dager igjen for å unngå å kaste mest mulig. Vi opplever også at kundene setter pris på dette, sier Mork.

Ikke lov til å selge

Kim Stene i Mattilsynet bekrefter at det ikke er lov til å selge varer som er utgått på dato. Det er lov å selge en vare som er merket «siste forbruksdag» til og med dagen den går ut, men ikke etter. Ifølge regelverket kan varer som er merket med «best før» selges etter dato.

– Kan man bli dårlig hvis man har spist disse varene etter utgått dato?

– Det er nesten umulig for meg å si. Datoen er satt for at man skal være helt sikker på at kvaliteten er god, sier Stene. Han er godt kjent med Rema 1000s rutiner og var overrasket over at man kunne finne utgåtte varer i butikken.

– Det er ikke lov til å selge disse varene etter at datoen. Det er Rema 1000 veldig klar over når vi er på kontroll. De pleier å ha gode rutiner og er flinke til å ta det unna. Det vi ser her må være en svikt i rutinene.

Butikksjef Sigleif Mork forklarer at det var svikt i rutinene som førte til salget av utgåtte varer Foto: Miriam Sandum Næss