Ved Brønnøy MC-klubbs klubbhus lanseres for 30. året Torghatten-treffet. Været er pent når BAnett besøker dem fredag ettermiddag. Ved veien står flere motorsykler parkert, og folk har satt opp telt. Treffet varer fra tidlig fredag til midten av søndag.

Færre enn før

Sindre Skogmo fra klubben ser ned på papirene sine, og forteller at det så langt fredag kveld har kommet 24 til treffet. De venter flere utover kvelden.

– Vi har jo sett de siste åra at det blir færre som kommer på treff. Før kunne det være 130 her, forteller han.

Han tror mange av de som kjøper seg motorsykkel nå til dags ikke er så interessert i slike treff, men heller bare vil kjøre MC.

– Og så er det nok mange som er ute etter mer festivallignende treff, sier han, med referanse til treff med mer fasiliteter.

Femti mil hjemmefra

Det ser ikke ut til å oppta Åse og Odd Brønstad fra Surnadal. De har ikke bare kjørt fra Surnadal for å komme til Brønnøysund, de har faktisk vært helt oppe i Lofoten på landstreffet i Rognan. Det er første gang de er i Brønnøysund, femti mil fra hjemtraktene på Nordmøre.

– Det er ferie for dere?

– Hvert år! sier Åse.

– I alle fall siden 2010. Vi hadde en pause mellom 1995 og 2010, mens ungene var små, sier Odd.

Nå er de besteforeldre, og har tid til lidenskapen igjen.

– Starta med moped i 72, og storsykkel i 76, sier Odd.

Åse sitter på, siden hun skadde håndleddet i en ulykke for noen år siden.

MC-treff med to generasjoner

Ved et telt sitter Tordis Eilertsen (68) sammen med venner. Hun er fra Senja, men bor i Fredrikstad, og har sørget for å hente barnebarnet Regine Klausmark (16) i Vevelstad, der hun bor.

– Jeg kom fra landstreffet i Rognan, og da jeg skulle kjøre tunnelen mellom Rognan og Fauske, der det er veiarbeid, ble jeg stanset av trafikklederen. Jeg tok opp visiret på hjemlen, og så ser han på meg, og utbryter: «Du må jo være alt for gammel til å kjøre motorsykkel!».

– Han fikk vel høre det? antyder Regine.

– Jeg tror ikke han sier det igjen, slår Tordis fast.

Hun er generelt ustoppelig.

– Jeg kjørte opp i 96, og dette er attende gangen nordover, jeg elsker å kjøre sykkel. Selv om det regner og bilen står utenfor tar jeg meg en tur med motorsykkelen. Ett år tok jeg julegavehandlingen sent i desember på MC, ler hun.

Regine begynte forøvrig med MC på grunn av bestemor.

– Interessen lå vel litt i kortene.

Sydd på vesten har hun «MC-berter på egne hjul», som er navnet på en Facebook-gruppe for «jenter som kjører sjøl».

– Mest eldre ungdom

Inne i klubbhuset sitter klubbens leder, Harald Bråthen.

– Dette er jo treff nummer tredve. Det første var i 1987 i Urstabvika. Vi skal jo ikke lenger tilbake enn tre år, så var det 170 som var med, forteller han.

Han mener nedgangen er generell, og over alt. Landstreffet er ifølge ham også halvert på få år.

– For vår del spiller Tosenveien en viktig rolle, siden det er mange som kjører i Mosjøen og i de indre områdene på Helgeland, forteller han.

I likhet med Skogmo mener han at folk vil ha mer «festivalpreg».

– De vil ha mer fasiliteter, og snittalderen øker også. Det kommer ikke så mye yngre ungdom, mest eldre ungdom som meg selv, ler han.

– Må ta med kona

Alf Rune Alexandersen skyter inn:

– Ett år får jeg ta med meg kona.

– Da må du fortelle henne at du har kjøpt sykkel, kommer det fra de andre, til latter.