I morgen, tirsdag, er det møte i planutvalget i Brønnøy. På sakslisten står blant annet en ny behandling av "Forslag til planprogram -detaljregulering for nytt kontorbygg til Brønnøysundregistrene i Thonkvartal nord", som plansjef Gunvald Eilertsen er saksbehandler for.

Må konsekvensutredes

I saksopplysningene minnes det om at målsettingen er at nye lokaler for Brønnøysundregistrene skal stå innflyttingsklare 1. oktober 2020. Hille Melbye arkitekter AS med bistand fra Rambøll AS er engasjert for å utarbeide detaljereguleringen for de to kvartalene nord for Thon hotell, hvor Thon Hotellbygg AS vil sette opp nytt bygg for Brønnøysundregistrene.

Oppstarten av planarbeidet ble varslet 9. mai i år, og det er mottatt sju innspill til planoppstarten. Det er krav om konsekvensutredning til den nye planen, siden det planlegges for arealbruk som avviker fra overordnet arealplan.

- Ubekvem situasjon

I vurderingen påpekes at Thon Hotellbygg har startet planprosessen, selv om det ikke er avklart hvem som skal bygge for Brønnøysundregistrene.

"For Brønnøy kommune som planmyndighet er dette en noe ubekvem og lite ønskelig situasjon. Arealplanlegging bør generelt bygge på relle beslutninger og forutsigbare rammer, men det er altså ikke situasjonen for denne plansaken. Dersom det hadde kommet henvendelser fra flere eiendomsaktører om planoppstart flere steder for samme prosjektet, så ville det være en nærliggende konklusjon om at planoppstarten må avventes inntil aktør og lokalitet er valgt.", heter det.

I juni vedtok planutvalget at realitetsbehandlingen av forslaget til planprogram for detaljregulering av Thon-kvartal nord utsettes til løsningsalternativet for nytt registerbygg er nærmere avklart og utredet.

Thon ber om fortgang

Men Thon Hotellbygg har nå kontaktet Brønnøy kommune og spurt om det likevel kan tas stilling til saken før Registrene har tatt sin beslutning.

"Utbygger viser til at beslutningsfristene i konkurransen nå er utsatt til et tidspunkt som gjør at en normal planprosess blir tilnærmet umulig å gjennomføre innenfor de tidsrammene som foreligger for byggestart og overlevering. Utbygger viser til at de derfor er avhengig av at kommunen bidrar maksimalt med samarbeid for gjennomføring av hele reguleringsprosessen. Å legge opp til at planprogrammet kan legges ut på høring ville være første skritt i et slikt samarbeid.", står det i sakspapirene.

- Krevende

I sakspapirene heter det at Brønnøy kommune må håndtere situasjonen på en ryddig og forutsigbar måte:

"Den statlige anskaffelsesprosessen for nye lokaler for Brønnøysundregistrene har så stor betydning for lokalsamfunnet at det på alle måter forventes konstruktive bidrag, også nå det gjelder arealmessig tilrettelegging. Det er derfor uheldig at regien på dette fra Brønnøysundregistrene og departementsnivå vil medføre en krevende planprosess både i forhold til planutforming og framdrift."

Saksbehandler Gunvald Eilertsen har forståelse for at det er uheldig for Thon Hotellbygg om saken først kan behandles over nyttår, men understreker samtidig at planoppstarten ikke er reell før en beslutning er tatt. Forslaget til innstilling er at planutvalget avklarer forslaget til planprogram, men at høring og ettersyn iverksettes umiddelbart etter at departementets beslutning foreligger.

Ordlyden i forslaget er:

"1. Forslaget til planprogram for detaljregulering med konsekvensutredning for nytt registerbygg i Thonkvartal nord, Brønnøysund dat. 18.06. 2017 sendes på høring og legges ut for offentlig ettersyn, jfr. PBL § 4-1. 2.

2. Høring og offentlig ettersyn iverksettes umiddelbart etter at lokalisering av nytt registerbygg er avklart."

Plansjef Gunvald Eilertsen prøver å komme Thon Hotellbygg i møte.