Ved en befaring gjort av Arbeidstilsynet kommer det fram at både brannstasjonen i Brønnøysund og stasjonen på Hommelstø har mangler som må fikses.

I Hommelstø er manglene så store at Arbeidstilsynet vurderer å gi stasjonen pålegg.

I befaringsrapporten fra brannstasjonen i Hommelstø skrives det at «dette i realiteten er en garasje uten personalrom, vaskerom, toaletter og garderober, noe som gjør at mannskapene må dra hjem for å dusje etter innsats og øvelser. Lokalene ivaretar slik Arbeidstilsynet oppfattet det heller ikke behovet for å rengjøre kontaminert utstyr. Lokalene tilfredsstiller ikke dagens arbeidsmiljømessige krav».

Brønnøysunds Avis har vært i kontakt med verneombudet i Brønnøy Brann & Redning, Ronny Saltnes, som for tiden er på ferie. Han henviser til teknisk sjef i kommunen, Ole Bjørn Nilsen.

Må ha garderobe

Ifølge rapporten er en av minimumskravene til Arbeidstilsynet at arbeidstakere som arbeider med eller kan være eksponert for stoffer som er helsefarlige og kreftfremkallende, må ha garderobe for privat tøy og garderobe for arbeidstøy og vaskerom med dusj i hensiktsmessig tilknytning til garderobene». Det har Hommelstø brannstasjon per dags dato ikke.

Teknisk sjef Ole Bjørn Nilsen tar Arbeidstilsynets rapport til etterretning.

- Vi er glade for å se at de også kommer med noen positive tilbakemeldinger i rapporten. Kommunen tar begge deler til etterretning, men det er avvikene og forhåndsvarselet om pålegg som nå må følges opp. Vår innstilling er at tilsyn alltid er velkommen. Man skal dermed ikke bare jobbe etter at tilsynet har vært her, men kontinuerlig. Vår fokus nå er å følge opp det tilsynsrapporten adresserer.

- Handlinger må komme umiddelbart

Nilsen ser alvorlig på rapporten og mener løsninger for Hommelstø brannstasjon må finnes raskt. Han varsler en gjennomgang sammen med verneombudet av mulige løsninger.

- Ved Hommelstø er det en kombinasjon av handling som må skje på kortsiktig og langsiktig plan. Et av områdene tilsynet adresserer er tilknyttet kjemisk helsefare. Ordlyden i rapporten til Arbeidstilsynet på dette området tilsier at handlinger må komme raskt og i henhold til frister. Den eksisterende løsningen har ikke de fasilitetene som en brannstasjonsløsning skal ha. Sånn som det er i dag, så det holder ikke. En permanent løsning vil ta tid å få på plass. Vi må derfor, i en overgangsperiode, finne midlertidige løsninger som kan lukke avviket. Vi trenger en gjennomgang av hva som kan gjøres.

Vaskehallen i budsjettet

Vaskehall for brannbilene i Brønnøysund har også vært et tema som ble tatt opp i tilsynsrapporten.

«Det gjenstår å etablere en vaskehall for biler og utstyr. Dette er et viktig tiltak for å hindre spredning av forurensing inn i stasjonslokalene», skrives det i rapporten.

Nilsen forteller at det jobbes med en vaskehall-løsning.

- Vaskehallen i Brønnøysund er et typisk langsiktig tiltak og det er ikke prekært akkurat nå. Vi håndterer det i dag, men det er ikke 100 prosent tilfredsstillende. Sånn som vi har det i dag i Brønnøy må vi være ekstra påpasselige. Vaskehallen er flagget i budsjettet. Løsningen er planlagt, men er ikke helt landet ennå. Den må adresseres i forhold til kostnadsbruk, men det er satt av penger i budsjettet. Arbeidet er igangsatt og det er bevilget midler til å gjennomføre tiltaket.

Løsningen det er snakk om er et utbygg på brannstasjonen hvor brannbilen kjører inn, blir spylt og hvor grumset renner inn i egnet avløpssystem, ifølge Nilsen.