YR går torsdag formiddag ut med dobbelt OBS-varsel.

«Fra torsdag kveld og ut fredag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold pga sterk vind, snøfokk og nær kysten temperaturer nær null grader. Fredag morgen og ettermiddag ventes lokalt sterke vindkast på ca. 30 m/s.»

«Kulingvarsel for Rørvik - Lødingen: Fra torsdag ettermiddag sørlig stiv kuling, fra torsdag kveld periodevis sterk kuling, fredag periodevis liten storm.»

Opp mot liten storm

– Det blir mye vind i morgen fredag, som kommer fra en sørlig kant, ganske sterk vind opp i en jevn vindstyrke opp mot liten storm både langsmed kysten, og på fjellet. Det er også fare for at det inni landet vil kunne oppleves kraftige vindkast, opp mot 25-30 m/s, sier vakthavende meteorolog Håvard Larsen i Tromsø til BAnett.

Ifølge ham blir det imidlertid ikke storm i middelvind på innlandet.

– Utover dagen fredag stiger temperaturen ganske betraktelig, det har vært kaldt både på innlandet og på kysten, og temperaturen vil nok gå opp til flere plussgrader på ettermiddag og kveld i de ytre områdene, men lengre inn i landet blir fortsatt så kaldt at nedbøren kommer som snø, men det kan komme mye fokk på fjellet. Nedbøren på kysten begynner nok som snø tidlig på dagen fredag, men utvikler seg til sludd og regn. Det er en veldig klassisk overgang mellom mild- og kaldvær, sier Larsen.

Lavtrykk på vei

Årsaken til uværet er et lavtrykk som nærmer seg kysten.

– Vi har hatt et høyttrykk over Nord-Norge som har trukket sørover, og det fortsetter i de kommende dagene. Det gir rom for et lavtrykk som nærmer seg kysten av Nord-Norge og blir liggende her til godt uti helga. På lørdagen kommer bakkanten av lavtrykket, som gir nordvest og snøbyger, sier han.