Sorgenfri er et gatemagasin som lages i Trondheim og gis ut én gang i måneden.

— Det selges av folk som har ramlet utenfor jobbmarkedet av ulike årsaker relatert til rus og trenger en ny start. Å selge Sorgenfri gjør at man kommer seg ut og i aktivitet som et første steg på veien tilbake til samfunnet og forhåpentligvis ut i en fast jobb, sier ruskonsulent i Brønnøy kommune, Anita Bøygard.

Starter med kalendersalg

Stig Vestvåg (37) og Gudmund Løge Hoel (52) starter med å selge Sorgenfris kalender for 2018 denne uken og juleboka i slutten av november. På samme måte som =Oslo kjøper de inn kalendre, bøker og magasiner, og tjener halvparten av salgsprisen.

— Vi starter på fredag. Jeg er spent på om folk kjøper, for jeg er ung ufør og håper å spe på inntekten litt, sier Stig.

Han skal stå på Europris og Spar på Salhus og Gudmund på Havnesenteret.

— Jeg skal selge den første uken nå, før jeg skal til Narvik. Og så fortsetter jeg salget på nyåret, sier Gudmund.

Duoen skal ha tre salgsdager i uken.

— De to andre jobber jeg på Stall Vonheim sammen med støttekontakten min, forteller Gudmund.

52-åringen kommer opprinnelig fra Hamar.

— Jeg har bodd i Brønnøysund i to år og trives veldig bra, sier han.

En ny hverdag

Begge håper at salget av Sorgenfri kan være starten på en ny hverdag.

— Jeg drømmer om å bli baker. Jeg har bakt brød og de ble godt mottatt, sier Stig.

— Jeg har lyst til å jobbe i Røde kors med mennesker, og kan tenke meg å være besøksvenn og besøke de eldre som sitter mye alene. Jeg har vært frivilligarbeider i Norsk folkehjelp før, forteller Gudmund.

Sorgenfri er kalt opp etter DumDum Boys låt med samme navn.

— Boka og bladene er fulle av flotte historier, artikler og bilder som i stor grad handler om mennesker har slitt med eller sliter med rusavhengighet, sier Bøygard.

Ti år etter oppstarten kommer magasinet Sorgenfri i salg i Brønnøysund på nyåret.

— Redaksjonen har sagt at de ønsker å komme hit til Brønnøy og lage saker etter hvert. Gjennom Sorgenfri blir folk i lokalsamfunnet vårt gjort oppmerksom på at vi faktisk har rusutfordringer her også. Den finnes ikke bare i storbyene. De aller fleste av oss er berørt, enten i nær familie eller så har man kanskje venner eller bekjente som sliter med rus, sier Bøygard.

Kontakt og forståelse

I tillegg til å gi selgerne en respektabel måte å tjene penger på håper Bøygard at salget at Sorgenfri vil være med på å skape større toleranse og bedre forståelse.

— Når de er så modige at de tar dette steget håper jeg folk tar godt imot dem. Det hadde vært nydelig om det hadde ligget en kalender eller en julebok under hvert juletre i Brønnøy. Om man ikke kjøper noe vil det være hyggelig om folk stopper og slår av en prat, for dette er to blide og omgjengelige karer.

— Kanskje noen kunne tenke seg å bli støttekontakt eller fritidskontakt for noen som trenger det, eller kanskje tilby muligheter for jobb. Da er det bare å ta kontakt, sier Anita Bøygard.

Siden starten i juni 2007 er det utgitt 89 magasiner med et samlet opplag på 917.500 eksemplarer. I tillegg har det blitt gitt ut ni julebøker siden 2008, og flere plater. Sorgenfri feiret 10-årsjubileum i sommer.