I september skrev Brønnøysunds avis at Ragnvald Dundas avslo et tomtetilbud fra Brønnøy kommune, i forbindelse med at han som privatperson har en tomtesak gående med kommunen.

«Illojalt og krenkende»

Dundas har engasjert advokat Albert Holand i saken, og nå truer advokaten med å stevne kommunen.

I et brev til kommunestyret datert 22. februar i år, skriver Holand på vegne av Dundas blant annet at det han anser som kommunens manglende redegjørelse er «illojalt og krenkende», mens det han karakteriserer som «passiviteten og rettsfornektelsen» er «rettsstridig og dessuten svært uheldig overfor kommunens innbyggere», ifølge ham.

Advokaten sendte det første brevet til kommunen den 3. november 2014, og det første møtet var 20. november samme år.

Truer med stevning

Tidligere har Dundas fått tilbud om en tomt på Salhus, men dette tilbudet aksepterte han ikke, blant annet fordi det ifølge ham var uegnet som nausttomt og sjøhustomt, som er det han ønsker å benytte tomten til.

I brevet til kommunestyret truer derfor advokat Holand om at det blir sendt prosessvarsel om stevning mot kommunen, med krav om fastsettelsesdom for krav i begge sakene, om kommunen ikke kan avklare sitt syn på begge sakene innen 4. april i år.

Brevet det etterlyses svar på, ble sendt 17. november i fjor. 15. januar i år satte advokaten svarfrist ut januar for å underette om utfallet av saksbehandlingen. Da han ikke fikk noe svar sendte han 5. februar et brev til ordfører, rådmann og saksbehandler, og etterspurte et møte 18. februar. Advokat Holand fikk ikke noe svar da heller.

Dette er saken

Det er snakk om to adskilte saker. Begge er knyttet til at Dundas og hans foreldre har avstått en del grunn til kommunen fra sin gård på Salhus. Partene har diskutert sakene ved et antall anledninger.

  • Den første saken handler om at Dundas' far Gunnar og to andre tomteeiere i 1977 ble lovet sjøtomter i søndre del av Salhus. Dundas mener dette betyr «tomter» i flertall.

  • Den andre saken handler om makebytte av tomteareal som er avstått til kommunal veggrunn. Dundas vil ha et tomteområde som egner seg til byggegrunn.

  • Dundas fikk etter møte i eiendomsutvalget i august i fjor tilbud om en tomt på gnr 105/352 på Salhus. Denne takket han nei til, og mente den ikke passet.

  • Dundas skal ha fått et tilbud om en sjøtomt fra kommunens saksbehandlere i november i fjor, som han godtok per brev. Han har ikke fått noen tilbakemelding. Han har ikke fått noen tilbakemelding om makebytte.

  • Dundas anklager kommunen for å somle, og truer med stevning.

Ragnvald Dundas fikk tilbud om denne tomten på Salhus. Den ville han ikke ha.