Tall fra Folkehelseinstituttet viser at gonoré blir stadig mer vanlig blant nordmenn. I 2015 ble det diagnostisert 851 tilfeller av gonoré i Norge. Dette er en økning på 169 fra året før. Av de 851 tilfellene var 690 menn og 161 kvinner. Av mennene ble 444 smittet homoseksuelt og alle kvinnene ble smittet heteroseksuelt.

Dobling i Nordland

I rapporten som Folkehelseinstituttet ga ut i 2015 om gonoré og syfilis-smitte står det at Nordland en av fem fylker som har opplevd en dobling av antall tilfeller av smitte. Buskerud, Hordaland, Vest-Agder og Vestfold er de andre fylkene.

Nordland fylke har siden 2006 opplevd både en oppgang og nedgang i gonoré-tilfeller. Den foreløbige toppen kom i 2015 med 23 tilfeller. Det laveste antallet forekom i 2009. I 2016 i Nordland var det 8 kvinner og 14 menn som fikk gonoré.

Brønnøy kommune kommer godt ut av målingene for fjoråret. Tallene fra Folkehelseinstituttet viser at Brønnøy ikke hadde et eneste tilfelle av gonoré i 2016.

Smittemåten

Gonoré er en sykdom som overføres seksuelt og fører til betennelse i ulike slimhinner, hyppigst slimhinnen i urinrøret og på livmorhalsen. Sykdommen smittes via ubeskyttet seksuell omgang, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Smitten kan overføres ved oralsex, analsex og vaginal sex. Sykdommen kan derfor også påvirke hals, svelg og endetarm.

Symptomene

Symptomene på gonoré er mange og forskjellige. Omlag halvparten av kvinnene som får gonoré har ingen symptomer.

Symptomene hos menn inkluderer brennende smerter under urinering, trang til å urinere ofte, væske eller puss som kommer ut av penis, ømme testikler og rødhet eller sårhet på tuppen av penis.

Symptomene hos kvinner inkluderer gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smertert under urinering, smerter i nedre mageregion og blødninger mellom menstruasjonsperiodene.

- Bruk kondom

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet Øyvind Nilsen har følgende råd å gi til både brønnøyværinger og nordmenn generelt:

- Bruk kondom, først og fremst. Hvis du merker at du har symptomer på gonoré må du oppsøke helsetjeneneste. Det er også lurt å tenke seg om før seksuell praksis. Test deg for gonoré for å få raskest mulig behandling.