Fredag morgen la cruiseskipet "Crystal Symphony" til kai på Gårdsøya like utenfor Brønnøysund.

Første gang i Brønnøysund

Skipet, som er i Brønnøysund for første gang, har en kapasitet på 900 passasjerer og en besetning på 560 ansatte, med en total kapasitet på 1500 ombord. Båten veier 56.000 tonn og er 238 meter lang, forteller koordinator på båten, Eva-Linn Röjerstrand.

- Båten er bygget i Finland og har ikke en hjemmehavn. Den seiler rundt hele verden. Dette er første gangen vi er i Brønnøysund. Naturen er vakker og seilaset har vært nydelig.

Vi begynte i Oslo og har seilt nordover mot Honningsvåg, så til Nordkapp, og så avslutter vi i Antwerp i Belgia.

Båten gikk videre fredag ettermiddag, opplyser hun.

Fra Tennessee til Brønnøysund

BAnett møtte Janet Matyas fra byen Brentwood i USA-delstaten Tennessee på kaia. Hun melder om en reise som hun i egne ordlag beskriver som nydelig.

- Det har vært en fantastisk reise. En av av grunnene til at jeg valgt dette cruiset er fordi det besøker flere mindre byer langs kysten.

I løpet av dagen i Brønnøysund har hun vært på charterbuss for å se seg rundt.

- Vi har kjørt gjennom byen og så tok vi en tur til kirka. Været har vært fantastisk i dag. Jeg har hørt at været vanligvis ikke er like bra, men det har vært nydelig vær i en hel uke nå. Det viser regionen fra sin fineste side.

Naturen i Tennessee og på Sør-Helgeland er veldig forskjellig, mener Janet Matyas.

- Her har dere mange fine fjell og en fin kyst. I Tennessee har vi nok mer fokus på fjellene.

Hun konstaterer at det er aktuelt med retur til Brønnøysund.

- Hehe, det er under vurdering, og høyt sannsynlig at det blir en retur.

- Vanvittig vær

Regionsansvarlig i Visit Helgeland avdeling Brønnøysund, Solveig Svendsen, synes det er stas med storbesøk fra cruiseskipet.

- Det er artig. Jeg har ikke det eksakte antallet, men det er cirka 900 gjester, og 200 av dem er ute på utflukt. En av bussene går til Nevernes havn, en til Norsk havbrukssenter, en til Hildurs Urterarium, en til Torghatten. Det kan ikke være et Brønnøysund-besøk uten en tur til Torghatten, ler hun.

Svendsen forteller at pågangen for å komme seg rundtom i Brønnøysund har vært så stor at det måtte bestilles taxier for å døyve pågangen.

- Jeg vet ikke hvor mange taxier vi har bestilt, men det var altfor lite plass til de som ville ut til Torghatten i dag.

Hun mener været spiller en stor rolle i at såppass mange ønsket å komme seg ut for å utforske byen.

- Det er et vanvittig bra vær her. Det er klart at det er en stor forskjell å ta i mot nesten 1000 mennesker på en dag som i dag sammenlignet med en dag hvor det hadde regnet.

Fra et profileringsperspektiv mener hun det er gull verdt at Brønnøysund har vist seg fram fra solsiden.

- De sier at de synes det er så vakkert her. De har virkelig opplevd Nord-Norge i godvær. Du ser at de er forelska i naturen i blikket.

Passet på ved kaia

Tove Nordås i Brønnøy havn står for anledningen ved inngangspartiet på kaia og sjekket at passasjerene har sine passasjerkort tilgjengelige. På tross av et stort antall passasjerer forteller hun at kontrollene har gått fint.

- Det har gått fint. Vi har gode rutiner og havnekontoret sin oppgave handler om sikkerheten ved kaia. Vi passer på at ingen uvedkommende kommer her.

Nordås synes det er stas at cruisebåter som Crystal Symphony kommer til Brønnøysund.

- Vi jobber aktivt med å få cruisebåter til Brønnøysund, så det er naturligvis stas når de kommer. Det betyr mye for området rundt her, byen, havna og næringslivet.

Hun håper på en retur for cruiseskipet Crystal Symphony.

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger på hvordan vi har tatt imot dem, så vi håper at de kommer tilbake.