I brevet, som er datert 26. mai, og kom inn hos kommunen tirsdag, anmoder Sørbyens Vel kommunen om å skilte Masterberggata i Brønnøysund som blindvei med skilt nummer 527.3. Dette skiltet innebærer at blindveien er stengt for biltrafikk, men åpen for syklende og gående.

Alternativt ønsker de å skilte gjennomkjøring forbudt, med skilt nummer 306.1 Forbudt for motorvogn.

Velforeningen mener det siste er en dårlig løsning, og viser til at det skal være mye trafikk i Kirkealleen, til tross for at det er skiltet slik der.

Veien har dårlig stand

Begrunnelsen for dette er ifølge brevet til kommunen at Masterberggata er i veldig dårlig stand, smal, uoversiktelig og med hullete gatedekke. Det er ikke fortau, og gata er generelt dårlig tilrettelagt for parkering av biler tilhørende beboere og besøkende, mener foreningen.

Det vises også til at man skal ha opplevd flere nestenulykker de siste årene, fordi gata brukes som lekeplass av barn.

Velforeningen mener også at problemet tiltar i sommerferien, med mye turisttrafikk gjennom gata mot Torghatten, og det skal også være et problem at gutter på moped «benytter denne gaten til alle døgnets tider som fartstripe (fartsdumpene egner seg forbausende godt som hopp)». Disse skaper støy, og skal i noen tilfeller ha bidratt til å vekke barn.

Frykter elbiler

Det skal også være mye pendlertrafikk, samt tungtrafikk. Det kommer også frem at «tilnærmet lydløse» elektriske biler gjør at innbyggerne i gata oppfatter situasjonen som farlig, og er redde for dramatiske uhell, heter det i brevet.

Man mener ikke at kommunale fartsdumper har hatt en merkbar virkning på trafikkmengden.

Brønnøy kommune har ikke hatt nok tid til å vurdere brevet, men konsulent Alf Harald Aune i plan og utvikling sier på generelt grunnlag:

– Man må vurdere hvordan man skal gå frem. Skal man bruke blindveisskiltet må veien fysisk stenges. Det skiltet kan vi ikke bruke om den ikke er stengt, sier han.

Skilt nummer 306.1 Forbudt for motorvogn.
Skilt nummer 527.3 Blindveg innebærer at veien stenges for biltrafikk, men ikke for syklende og gående.