SeilNorge, som har forretningsadresse Ylvingen og ledes av Emil Engebrigtsen, vil sette seilrekord på strekningen Lindesnes - Nordkapp.

- Nå har vi seilt Norskekysten på langs, kryss og tvers i mange år og det er på tide å virkelig utfordre oss selv og elementene. Med denne nonstop-seilasen fra Lindesnes til Nordkapp vil vi se hvor fort det er mulig å seile opp dersom man venter på riktig vær og gir skikkelig gass nordover, sier Emil Engebrigtsen (31) i en pressemelding.

Kan bli regatta

SeilNorge har siden 2009 tilbudt seilopplevelser langs kysten av Nord-Norge. Nå har de satt seg et nytt og hårete mål: Å seile fra Lindesnes til Nordkapp på rekordfart. Det skal legge grunnlag for å etablere Norges heftigste regatta.

Rekordforsøket skal foregå i en Pogo 10.50, en franskkonstruert ekstrembåt med ett skrog.

- Vi fikk testet båten grundig på seilasen hjem fra verftet i Frankrike, og vi stoler 100 prosent på den. Båten veier kun 3.600 kg med karbonmast og senkekjøl, så dette er en svært rask og morsom båt å seile, fortelller Engebrigtsen.

Laget består av båteier Erik Engebrigtsen, Andreas Wennersten, Andreas Røe og Emil Engebrigtsen.

- Vi fire kjenner båten og hverandre godt, men femtemann er ikke på plass. Vi klarer oss med fire, men vi er åpen for å ha med én dyktig seiler til om bord, så vi oppfordrer de som har lyst og mulighet til å ta kontakt, sier Engebrigtsen.

Målet er også at seilasen skal brukes til å samle inn penger til Flyktningehjelpens arbeid.

Mål om sju dager

Korteste rute Lindesnes-Nordkapp er 1.150 nautiske mil (2.130 km), men ruta som planlegges blir en kombinasjon av innaskjærs seiling og åpne strekk, til sammen rundt 1350 nautiske mil. Skal målet på sju dager nås må båten holde rundt åtte knop i snitt. Dermed trenger teamet rikelig og vedvarende vind fra sør og sørvest. Statistikken viser at september og oktober er de beste månedene for sørlig vind langs kysten, og rekordforsøket vil finne sted en gang mellom 18. september og 7. oktober.

- I denne perioden skal vi ha båten klar i Kristiansand og reise ut på kort varsel, forteller Engebrigtsen, som har vokst opp i Oslo og på Ylvingen.

SeilNorge har engasjert den erfarne navigatøren Aksel Magdahl som meteorologisk rådgiver for rekordforsøket. Magdahl har blant annet deltatt som navigatør i to Volvo Ocean Race.

Ny ekstremregatta?

SeilNorge vil med rekordforsøket legge grunnlaget for en ny ekstremregatta opp norskekysten, etter et ”rallysystem” med korte pitstops underveis.

-  Det vil jo bli verdens desidert heftigste kystregatta! Forhåpentligvis gir denne seilasen oss mer kunnskap om hvordan en slik rally kan gjøres på best mulig måte, sier Engebrigtsen, som håper både seilforeninger langs kysten og Norges Seilforbund ønsker å støtte ideen. Med et etappesystem vil lokale seilere kunne konkurrere om delrekorder langs deres del av norskekysten.