Raymond Hagen fra Brønnøysund har vært på reise i Nord-Korea.

– Jeg reiste inn med to kamerater 12. august, og var i Nord-Korea i 11 dager. Vi reiste rundt omtrent hele landet, og selv tok jeg 6000 bilder, sier Hagen, som også har skrevet om turen på bloggen sin, Explorerray.com.

Annerledesland

Han har vært på alle kontinenter, og i femti land, og en kamerat som har vært i Nord-Korea tidligere fortalte for et år siden at han skulle til Nord-Korea neste august.

– Da sa jeg at jeg kunne være interessert i å være med, og han fikset en tur.

– Hvordan er det å være i Nord-Korea?

– Du merker ikke hvor annerledes Nord-Korea er før du blir kjent med folk. Du kommer til et land som ser fint ut, er ryddig, et veldig billedskjønt, ganske vakkert land. Det er først når du blir kjent med folk og opplever en del av det du kan kalle særegenhetene, at du merker hvor annerledes det landet er.

Verdens mest isolerte land

Nord-Korea er verdens mest isolerte land.

– Det er for eksempel ekstremt få nordkoreanere som vet hvordan verden ser ut utenfor landet. Det betyr at når noen kommer som turister og besøker Nord-Korea, så tror de at du er der for å lære av dem, forklarer Hagen, som understreker at ønsket hans med å besøke landet var å oppleve et et land som svært mange har en mening om, men svært få har opplevd.

Han forteller at han opplevde at han fikk se mye av landet.

– En vanlig myte er at alt som skjer er oppstilt og regissert, og kunstig tillaget for turister for å vise frem landet i et best mulig lys. Vi fikk reise rundt hele landet i en så stor grad at det ville være umulig å regissere alt,  sier han, samtidig som han innrømmer at han har opplevd en del absurde regisserte hendelser på turen.

Besøkte ølfestival i Pyongyang

En av de mer spesielle opplevelsene på turen var å besøke en ølfestival(!) i hovedstaden Pyongyang.

– Det var ikke det jeg hadde forventet i Nord-Korea, men vi ser at det er en stor vestlige innflytelse av vestlig kultur her, sier han.

  • Se video fra ølfestivalen:

Det var første gang festivalen ble arrangert, og foregikk ved Taedong-eleven og foregår over store deler av august.

– Det ser ut som en martna eller festival hvor som helst i verden, forteller han.

– Hvordan smakte ølet?

– Ølet smakte bra, det var syv forskjellige øl. De klarte å importere et helt bryggeri fra Skottland for noen år siden, sier han.

Hagen har planer om å holde et foredrag i Brønnøysund om turen en av de kommende ukene.