Fiskeridirektoratet har åpnet for tildeling av utviklingstillatelser i jakten på ny teknologi som kan bidra til å løse miljø- og arealutfordringene akvakulturnæringen står overfor.

Aquaculture Innovation og Norsk Havbrukssenter

Eco Fjord Farming AS ble stiftet og registrert i Foretaksregisteret i januar i år. Aksjonærene i selskapet er Planktonic AS og Aquaculture Innovation AS med 50 prosent hver. Aquaculture Innovation ble opprettet som et selskap eid 50/50 av AkvaDesign og  Norsk havbrukssenter, men havbrukssenteret kjøpte opp hele selskapet i løpet av første halvår 2016.

- Planktonic AS holder til i Trondheim, mens Aquaculture Innovation AS er et datterselskap av Norsk Havbrukssenter AS, forteller daglig leder og styreformann i Eco Fjord Farming, Paul Birger Torgnes.

Med seg i styret har han Arnfinn Torgnes fra havbrukssenteret, samt Rune Husby og Håvard Aakerøy fra Trondheims-selskapet.

Lismåsøya

Eco Fjord Farming har søkt Fiskeridirektoratet om fire utviklingskonsesjoner for lakseoppdrett, tilsvarende en maksimal tillatt biomasse på 3.120 tonn.

- Eco Fjord Farming skal drive på godkjent lokalitet Aquaculture Innovation har i Brønnøy. Mest sannsynlig på lokaliteten Lismåsøya, sier Torgnes.

Målet er å utvikle et lusfritt anlegg. Det skal skje ved at det konstrueres et delvis lukket anlegg der inntaksvannet filtreres. Dersom selskapet får konsesjonene er målet en fullskala prøveproduksjon. Det betyr investeringer i 100-millionersklassen.

- Når det gjelder kostnader og investeringer kan vi ikke å si noe helt konkret i dag, men foreløpige vurderinger tilsier beløp på omlag 200 millioner. Fram til tillatelser gis vil dette bli utredet mer detaljert. Når tillatelser gis vil selskapet bli oppkapitalisert til å klare dette, sier Paul Birger Torgnes.

Spesialkonstruert filterenhet

Konseptet kalles "Oasen".

"Vi tilbyr fisken en ”oase” innenfor den lukkede delen av merden hvor den, i tillegg til fravær av lusesmitte, tilbys stabil vanntemperatur og vannkjemi og en optimal og kontinuerlig vannutskifting uten perioder med lave oksygenverdier. Vi forventer at dette vil gi vesentlig bedre vekst, lavere fôrfaktor og lavere dødelighet.", framgår det av selskapets presentasjon.

Det skal utvikles og testes ut en spesialkonstruert filterenhet.

"Det er kombinasjonen av filterteknologien og et fullskala delvis lukket anlegg med tilhørende funksjoner som er det innovative i denne løsningen. Dette gir et lusefritt oppdrettsmiljø, optimale temperaturer for fisken året rundt og, som et biprodukt, en marin fôringrediens av høy kvalitet.", framgår det av i presentasjonen.

Systemet krever at det pumpes store vannmengder inn i merdene.

"Det finnes i dag ingen egnede tekniske løsninger for å filtrere ut lusesmitte av så store vannmengder. Metoden vi ønsker å anvende for å filtrere vannet er spesialutviklet for å fjerne planktonorganismer, herunder smittsomme stadier av lakselus. Denne produksjonsteknologien muliggjør bruk av filtrert overflatevann til oppdrett av laks fordi den krever mindre investeringer, tar mindre plass og krever mindre energi per liter filtrert vann enn andre systemer for filtrering av vann", heter det videre i presentasjonen.

Kan bruke filtrert overflatevann

Pilotanlegget vil bli designet for bruk i områder med liten til moderat eksponering for vær og vind.

"Teknologiutviklingen vil sikre at en kan produsere fisk lusefritt i slike områder. Systemet krever at det pumpes store vannmengder inn i merdene. Det finnes i dag ingen egnede tekniske løsninger for å filtrere ut lusesmitte av så store vannmengder. Metoden vi ønsker å anvende for å filtrere vannet er spesialutviklet for å fjerne planktonorganismer, herunder smittsomme stadier av lakselus. Denne produksjonsteknologien muliggjør bruk av filtrert overflatevann til oppdrett av laks fordi den krever mindre investeringer, tar mindre plass og krever mindre energi per liter filtrert vann enn andre systemer for filtrering av vann.", framgår det av presentrasjonen.

Tillatelsene kan bli permanente

Utviklingstillatelser er foreløpig en prøveordning i to år, og man kan søke fram til 20. november 2017. Søknadene behandles kontinuerlig. Det er en forutsetning at teknologien som blir utviklet i prosjektene deles slik at den kommer hele næringen til gode.

Fiskeridirektoratet kan gi tillatelse til at en utviklingstillatelse konverteres til en ordinær tillatelse etter endt prosjektperiode. Ved konvertering skal det betales et vederlag på ti millioner kroner per tillatelse til staten, justert i tråd med konsumprisindeksen, framgår det på Fiskeridirektoratets nettsider.

Merk: Saken er rettet. Aquaculture Innovation AS eies nå av Norsk Havbrukssenter.

Med filtrering av inntaksvannet, er kombinasjonen Eco Fjord Farming håper skal løse lusproblemet. Foto: Skisse: Eco Fjord Farming