Etter at det gikk to ras ved Bjørnstokk og Bekkevold i Tosen 1. og 2. april har det vært full stans på Tosenveien.

Statens vegvesen anslår at veien ikke vil kunne åpnes igjen før til høsten, og TTS har organisert en storstilt ferjeplan for å løse sommertrafikken over Vennesund - Holm og Tjøtta-Forvik i mellomtiden.

Samtidig har Brønnøy kommune og Nordland fylkeskommune jobbet for å få på plass en båtskyss-ordning mellom Tosbotn og Borkamo. Dette for å gi et tilbud blant annet til arbeidspendlere begge veier og tilgang til bussene som fortsatt går mellom Mosjøen og Tosbotn og Brønnøysund og Borkamo.

Minst en uke til båtskyss

Mandag denne uken opplyste ordfører Johnny Hanssen til Brønnøysunds Avis at kommunen og fylket hadde lyktes med å finne en løsning på båtskyss-ordningen. Siden forrige torsdag har det vært jobbet på spreng for å få denne opp å gå.

Kommunen har ansvar for å skaffe to flytebrygger, en til Tosbotn og en til Borkamo, slik at båtskyssen kan foregå i sikre former og innenfor gjeldende lover og regler for skyssfart. Det ventes fortsatt på disse, og på en entreprenør som kan få ankret ned bryggene.

Konstituert sjef for teknisk Gunvald Eilertsen sier til BA mandag morgen at de fleste brikker begynner å falle på plass.

- Men det vil nok gå en uke før vi får brygger og båtskyss på plass, sier Eilertsen.

Onsdag kveld denne uken orienterte ordføreren kommunestyret om situasjonen.

- Oppfølgingen fra fylket har vært formidabel de siste dagene. Det er jobbet godt i alle ledd, både hos fylket, Statens vegvesen, vår administrasjon og private aktører. Det vi nå gjør, er å sette opp en rute som skal korrespondere med buss to ganger i døgnet og får på plass anløp som ivaretar pendlere. Det har vært et veldig godt samarbeid, og jeg vil berømme vår administrasjon, Helgeland Kraft og Brønnøy næringsforum for innsatsen, sa Hanssen.

Han mener også at TTS har gjort en god jobb me å forbere seg til en sommersesong uten Tosenveien.

- Men vi vurderer fortløpende hvordan utviklingen blir med behov som melder seg inn mot turistsesongen, sa Hanssen.

Vil ha utvidet ferje-åpningstid

Representant Paul Birger Torgnes (H) følte seg mindre sikker på at alle behov vil bli ivaretatt inn mot sommersesongen.

- Man ser for seg økning i trafikken også i år. Hvis vi ikke gjør det rett, så blir det et problem. Jeg føler vi bør være mer ambisiøse i våre krav. Vi må ha nok kapasitet. Vi bør ha en utvidet åpningstid på veisambandet vårt. Kystriksveien er nå vår eneste vei. Tosenveien var døgnåpen. Nå har vi ikke åpent etter 22-22.30-tiden. Dette bør utvides til etter midnatt. Aller helst burde det vært døgnåpent på ferje også, men minimum er et par timer ekstra åpningstid. Jeg føler meg også utrygg på å vente til 1. juni med å sette inn ekstrakapasitet på Vennesund - Holm. Det ser nå ut for at det burde vært 1. mai. Jeg mener også at ekstrakapasiteten vi får i Tjøttabassenget, bør settes inn direkte over Horn - Tjøtta. Nå snakker vi ikke permanent, men hvordan vi skal ta unna trafikken i sommer best mulig, sa Torgnes.

Ordføreren svarte.

- Jeg har tatt opp mange av disse bekymringene vi har. Det er ingen tilbakemeldinger som tilsier, fra næringsliv eller andre, at det trengs utvidet åpningstid. Men vi er på, og meldes det behov så kommer det til oss, til selskapet eller til fylket. Da tar vi tak i det. Tosenveien har en trafikk på cirka 450 biler i døgnet. Enkelte dager er det over 1.000. Vi diskuterte også dette med oppstart på supplering. Ordfører i Sømna mente også 1. juni var altfor seint. Selskapet var tydelig i møte i regionrådet tirsdag på at de tok tilbakemeldinger på dette og ville se på løsninger for å øke kapasiteten. De var tydelig på at 1. juni kunne bli for lenge til, og at de er klare på å sette inn mer, svarte Hanssen.