Andelen av unge blant 16 - 24 år som røyker går stadig ned, melder Folkehelseinstituttet. Samtidig går andelen som snuser opp.

Klare tendenser

Menn viser en klar tendens til å snuse mest i sine yngre dager. Omlag 23 prosent av menn mellom 16 og 24 år snuser. Fra 25 til 44 år synker prosentandelen til cirka 19 prosent. Andelen som snuser er på sitt laveste når mennene er mellom 45 og 64 år gammel - da er den på 10 prosent.

Røyketendensen er en rak motsetning til snustendensen. Kun fem prosent av menn mellom 16 og 24 år røyker. Denne andelen øker til ti prosent når mennene blir mellom 25 og 44 år gamle og er på sitt høyeste når mennene er mellom 45 og 64 år gamle - med 15 prosent. Deretter synker andelen når mennene blir mellom 65 og 74 år gamle - da prosentenandelen blir på 13 prosent.

Se figurer i toppen av saken.

Kvinner røyker mindre

I motsetning til mennene viser kvinnenes tall bedre tendenser. Kun tre prosent av kvinner mellom 16 og 24 røyker, mens 17 prosent av kvinner i den samme aldersgruppen røyker. Ni prosent av kvinner mellom 25 og 44 røyker, mens syv prosent i den samme aldersgruppen snuser. 13 prosent av kvinner mellom 45 og 64 røyker, mens tre prosent av kvinnene i den samme aldersgruppen snuser. Av de mellom 65 og 74 røyker ti prosent - ingen snuser.

Bostadsfylke og utdanning

Utdanning og bostadsfylke påvirker røyke- og snusevaner hos begge kjønn, skriver Folkehelsinstituttet.

Det er flest tobakksbrukere i grupper med lav utdanning. Røykevanene ser ut til å vere vondest å vende i Finnmark, Telemark og Østfold. Disse fylkene har flest dagligrøykere.

Snusere finnes det flest av i Nord-Trøndelag.

Hos gravide kvinner meldes det om en sterk nedgang i andelen som røyker under svangerskapet. Andelen som snuser finnes det foreløbig ikke statistikk for.

Stigning i lungekrefttallene

En av de mest alvorlige måtene røyk påvirker kroppen på er lungekreft. I dag er tobakksrøyking hovedsaklig en risikofaktor for kreftsdødsfall. Tallet på lungekrefttilfeller øker stadig, og økningen er sterkest blant kvinner.

De som slutter å røyke når de er 30-50 år, vinner mellom 6 og 20 års levetid sammenliknet med de som fortsetter å røyke, skriver Folkehelseinstituttet.