I flere norske byer etableres nå gruppen Odins soldater, som uniformert med sin logo går nattepatruljer. Gruppen er omdiskutert, de kalles et unødvendig borgervern, mens de selv overfor Dagbladet omtaler seg som en "privat natteravntjeneste".

Ap-nestleder Hadia Tajik, som også er leder i justiskomitéen, er blant de mange som er skaptisk til organisasjonen.

- Odins soldater startet som en organisasjon i Finland av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland, sier hun til NRK.

Ellingsen positiv

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen er en av få rikspolitikere som uttaler seg positivt om Odins soldater. Til Aftenposten sier nordlandsrepresentanten på Stortinget følgende:

- La meg starte med det viktigste først: Frp gir ikke ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi tidvis har et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet og andre handlinger vi ikke ønsker oss. Og der norsk politi ikke har ressurser til å gjøre jobben. Og da synes i hvert fall vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminalitet, bør få honnør nettopp for det.

Ellingsen, som er justispolitisk talsmann for Frp, sier følgende om nazi-sympatiene til gruppens finske grunnlegger.

- I utgangspunktet så straffer vi ganske sjelden holdninger her i landet, og det synes jeg er bra. Og det er straffeloven som tar opp i seg det som trengs av begrensninger på det. Hvis denne gjengen velger å begå kriminelle handlinger, skal de selvfølgelig straffes som alle andre. Men hvis de bidrar til det motsatte, og gir norske borgere i dette landet økt trygghet, da synes vi at dette er et positivt bidrag, og ikke et negativt bidrag.

Høyre uenige

Frps regjeringspartner Høyre tar avstand fra Odins soldater. Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen, sier følgende til Aftenposten:

- Nei, det skaper ikke trygghet. De skaper splittelse, utrygghet og uro når de opptrer på denne måten. De er i gatene og hevder selv de er trygghetsskapende. Men det er mange som føler utrygghet nettopp fordi de går i gatene på denne måten. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt.

I løpet av tirsdagen har også Frp-leder Siv Jensen distansert seg fra Ellingsen.

- Jeg er ikke enig i det. Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier Jensen til Aftenposten.