Det har gått ut OBS- og kulingvarsel for Helgeland.

– Frem til onsdag morgen ventes lokalt store nedbørmengder, 50-80 mm, på 24 timer. Nedbør til dels som snø i indre strøk og i fjellet. Trolig mest nedbør på Helgeland. Fra tirsdag kveldperiodevis nordvestlig liten storm, natt til onsdag minking til sterk kuling, fra onsdag morgen stiv kuling, skriver YR.no.

Værfaste elever

Det har fått flere konsekvenser, blant annet i at flere ferge- og hurtigbåtsamband på Sør-Helgeland er innstilt.

Det betyr at elever som skal til Vega er værfaste.

– Alle elever som ikke kommer seg heim av den grunn, møter i resepsjonen. Der vil du få nærmere beskjed om hvordan du/vi forholder oss videre ut over ettermiddagen. Elever på Salhus venter i skolebygget, skolens egen buss kommer til å frakte dere inn til byen, skriver Salhus skole i en SMS til foreldre og elever tirsdag ettermiddag.

Uklart om elever kom seg hjem

Siste: Klokken 15.55 melder TTS at det planlegges en avgang fra Igerøy klokken 16.15, som skal gå tilbake fra Horn klokken 17.25.

Klokken 17.50 meldes det at avangene fra Igerøy 17.45 og Horn 18.45 kanselleres. Det vil ikke bli gjennomført flere turer med hurtigbåten tirsdag.

Det har ikke lykkes BAnett å komme i kontakt med skolen for videre kommentar, og det er derfor uklart om de rammede elevene har kommet seg med avgangen som skal ha gått fra Horn klokken 17.25.

Opp mot liten storm i kveld

Ifølge vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe er det lite som tyder på at vinden gir seg i løpet av tirsdag.

– Det er en lavtrykkfront som passerer i kveld. I første omgang er det vind fra sørvest, så blir det nordvest sent i kveld, når lavtrykket har passert. Det er vel ganske sannsynlig med stiv kuling, og kortvarig opp mot liten storm. Så avtar den til kuling styrke når den går over til nordvest. Rundt 19-20-tida er det sterkest, det er stor sjanse for liten storm fra sørvest på kysten, sier han til BAnett.

Natt til onsdag minker vinnen, men frem mot midnatt holder den seg lovlig frisk.

– Det ser ut til å holde seg med stiv kuling frem til midnatt, og over og, ned mot liten kuling, mener han.

For øyeblikket er det kuling flere steder.

– Klokken 15.00 var det blant annet liten storm på 24 sekundmeter på Kvaløyfjellet i Sømna, det er bare 300 meter opp i høyden. På Vega er det stiv kuling nå, sier han rundt klokken 15.45.

Nedbæren vil også være til stede hele dagen.

– Når fronten har passert blir det bygenedbør. Onsdag er det rett over null, så det blir nok sludd og regn på kysten. Det blir ikke så mye nedbør, siden det blir oppholdsvær mellom bygene, forteller han.