Skatteetaten foreslo 1. juni i år å legge ned 54 av 107 skattekontor, blant annet skattekontoret i Brønnøysund. Både Sør-Helgeland regionråd og brønnøyordfører Johnny Hanssen har vært sterkt imot dette.

Men da Hanssen tok saken opp etterlyste stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) fra Brønnøy tidligere respons fra den politiske ledelsen i kommunen.

- Jeg har fått høre fra et medlem i finanskomiteen at det har vært en rekke delegasjoner fra flere kommuner i Norge i denne saken, men de har ikke registrert noen fra Brønnøysund. Jeg har heller ikke blitt kontaktet av politisk ledelse i Brønnøy. Jeg får veldig mange henvendelser om saker, og hvis jeg skal jobbe med en enkeltsak så må den politiske ledelsen i kommune ta kontakt, sa Ebbesen til BA.

Spør finansministeren

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har tirsdag holdt innlegg om saken i Stortinget, og hun har sendt følgende skriftlige spørsmål til finansminister Siv Jensen:

"Vil finansministeren følge opp Finanskomiteens flertallsinnstilling, og som jeg legger til grunn blir Stortingets vedtak, om at ved omorganiseringen av Skatteetatens kontorstruktur, skal reell reiseavstand tillegges vekt, og er finansministeren enig med stortingsrepresentant Margunn Ebbessen i at hvis ikke ordførerne reiser til Oslo for å argumentere for sitt skattekontor, kan de ikke forvente å bli hørt?"

Argumenterer med reiseavstander

Berg-Hansen har lagt følgende begrunnelse med spørsmålet:

"Finansdepartementet har i brev av 4.10.16 gitt Skattedirektoratet fullmakt til å gjennomføre direktoratets forslag til ny kontorstruktur, men der fire navngitte kontor videreføres. Skattekontoret i Brønnøysund er et av kontorene som foreslås nedlagt. Sør-Helgeland regionråd og Brønnøys ordfører har argumentert for hvorfor det er et dårlig forslag å legge ned dette kontoret. Lange reiseavstander er ett av argumentene, der det vises til at mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er en reiseavstand på 6 timer tur/retur. I Innst.149S (2016-2017) fra Finanskomiteen, om Representantforslag om den planlagte sentraliseringen av Skatteetatens kontorstruktur, er det flertall for at Skatteetaten må ta hensyn til reelle reiseavstander når kontorstrukturen skal fastlegges. Det taler for at skattekontoret i Brønnøysund må opprettholdes. Imidlertid kunne vi lese i Brønnøysund Avis at stortingsrepresentant Margunn Ebbesen si at det har vært en rekke delegasjoner fra flere kommuner i Norge i denne saken, men har ikke registrert noen fra Brønnøysund. Konklusjonen hennes er at politisk ledelse i kommunen burde tatt ansvar. Med andre ord at hvis man ikke reiser til Oslo kan man ikke forvente å bli hørt."

Kjenner seg ikke igjen

Margunn Ebbesen (H) sier til BAnett at hun ikke kjenner seg igjen i meningen hun er tillagt i Berg-Hansens spørsmål.

- Det jeg har sagt i enhver sammenheng, også da jeg var på Ramtindkonferansen i Brønnøysund, er at vi som sitter på Stortinget ikke kan ha full oversikt over alt som skjer i vårt langstrakte land. Måten man jobber på, er at man må få vite om de prosesser som skjer. Da har man i hvert fall en mulighet til å påvirke, selv om det ikke er sikkert at man lykkes.

- Har du gjort noe for å få bevare skattekontoret i Brønnøysund?

-  Departementet har gitt en fullmakt og saken ligger nå hos Skattedirektoratet.

- Du regner dette som avgjort?

- Det tør jeg ikke si. Reiseavstander skal vektlegges. Men nå er det Skattedirektoratet som avgjør, så gode argumenter bør spilles inn til dem, sier Margunn Ebbesen.

BA 20.10.16 Foto: Faksimile