Bobilturistene fikk ikke betalt parkeringsavgift på bobilparkeringene etter at betalingsautomatene på Lille Brønnøya og Valen ble fjernet etter dårlig omsetning.

– Vi har fått forskjellige beskjeder om betaling. Noen sier at vi kan betale et sted i byen, men vi forholder oss til skiltene som sier at det er gratis. Hvis det er meningen at vi skal betale gjør vi gjerne det, men da må det være tydelig informasjon, sier Kjell Olsen, bobilturist fra Mo i Rana.

Innfører betalingsapp

I begynnelsen av april ble betalingsautomatene på Lille Brønnøya fjernet. Selskapet GOMARINA som eier automatene tok grep etter at omsetningen var for dårlig. På ett omsatte kommunen parkeringsavgift for rundt 25.000 kroner på Lille Brønnøya og Valen. Siden april har betalingsinformasjonen på Lille Brønnøya vært uklar, og mange av bilene har stått gratis parkert. Nå innfører Brønnøy kommune en betalingsapp som skal gjøre situasjonen enklere for bilturistene.

– Det har vært en diskusjon på hvor mye Brønnøy kommune skal investere for en omsetning på rundt 20.000 kroner i året. Appen blir en rimelig og selvdreven løsning som vil være tydelig for turistene, sier eiendomssjef i Brønnøy kommune, Arnt Ståle Sæthre.

Kommunen overrasket

Brønnøy kommune har tjent lite siden betalingsautomatene ble satt opp på Lille Brønnøya og Valen i fjor sommer. Kommunen har jobbet med en bedre betalingsløsning over en lengere periode, men innrømmer at fjerningen av automatene kom som en overraskelse.

– Det kom litt brått på oss. Eierne kunne allerede i fjor høst funnet ut at inntjeningen fra Lille Brønnøya og Valen ikke var god. Årsaken var at GOMARINA fikk et bedre tilbud et annet sted. Dermed ble automatene fjernet.

– Vi leaset automatene mot at de skulle får én prosent av omsetningen. For oss var dette en genial avtale. Hvis Brønnøy kommune skulle investert i to automater ville prisen blitt 140.000 kroner. Med inntekten parkeringsplassene har gitt oss så langt ville det tatt 20 år å tjene inn summen. Jeg tror firmaet som eide automatene hadde langt større forventninger til det økonomiske, sier Eiendomssjefen.

Trygg løsning

Bobilturistene har altså kunne stått fritt på Lille Brønnøya. Torsdag formiddag mottok Brønnøy kommune de nye skiltene som skal monteres på Lille Brønnøya og Valen. Sæthre håper den nye ordningen er klar innen kort tid.

– Nå skal vi sette opp de nye skiltene så raskt som mulig slik at turistene kan betale via appen. Målet er at dette skal bli et selvgående system. Det er alltid noen som ikke betaler, men vårt inntrykk er at bobilturister er redelige når det gjelder betaling. De som tilbringer flere netter er avhengig av tilgang til strøm og vann, noe som gjør at de betaler. De som eventuelt lurer seg unna er turister som kun overnatter én natt. Vi håper folk betaler for seg siden vi ikke har ressurser til å ansette en parkeringsvakt. Det er ikke snakk om den store omsetningen, dette er først og fremst et tilbud for bobilturistene som ønsker å bo i sentrum. Denne ordningen vil forhåpentligvis gi et mer ordnet forhold, sier han.

Kan ikke misforstås

I fjor skrev Brønnøysunds Avis om misforståelsene rundt betalingsautomatene. Eiendomssjefen mener begge partene kan ta skylden, både kommunen og bobilturistene.

– Jeg tror det var en god blanding. Når disse skiltene kommer opp tror jeg det blir vanskelig å misforstå. Med denne løsningen får vi en netto innbetaling ettersom løsningen ikke har noen utgifter. Vi må rett og slett belage oss på betalingsvennlige bobilturister. Nå har vi markert overfor andre campingplasser i Brønnøy at det ikke er gratis å parkere på Lille Brønnøya, sier Sæthre.

Symboleffekt

Eiendomssjefen mener Lille Brønnøyas beliggenhet er byens mest attraktive, og betalingsløsningen vil være rettferdig overfor andre campingplasser.

– Vi har ikke store økonomiske forventninger. Dette skal først og fremst gi en symboleffekt. Det har tidligere vært diskutert om gratis parkering på Lille Brønnøya stjeler bobilturister fra andre campingplasser i Brønnøy. Samtidig har Lille Brønnøya en svært attraktiv beliggenhet. Folk som kommer hit vil ofte være i sentrum, ikke på landet, sier Sæthre.

Folk betaler

Bobilturisten, Kjetil Olsen, tror de fleste gjerne betaler for en slik beliggenhet. Han mener Lille Brønnøya ligger perfekt til.

– Dette er en helt perfekt beliggenhet. Mange syns det er dyrt å betale 2-300 kroner for å bo på en campingplass på landet, når man praktisk talt ikke bruker noe av det som tilbys. På Lille Brønnøya har man byen som nærmeste nabo. Jeg vil tro at folk gladelig betaler for en slik beliggenhet, sier bobilturisten.

Eiendomssjef i Brønnøy kommune, Arnt Ståle Sæthre, mottok torsdag skiltene med informasjon om den nye betalingsløsningen på Lille Brønnøya. Foto: Kristoffer Løkås