Ni representanter fra Senterpartiet har lagt frem et «Dokument 8-forslag» for Stortinget. Saken er til behandling i kommunal- og forvaltningskomiteen som vil legge frem sitt forslag til vedtak for Stortinget den 30. november. Tirsdag var ordfører Britt Helstad i Bindal til stede i høringssalen på Stortinget og fikk fem minutter til å tale Bindals sak da komiteen holdt åpen høring.

Kjemper for kommunen

På forhånd sa Helstad til BAnett at hun ville bruke tid på å fortelle komiteen at hun var ordfører i en kommune som har gode tjenester, god økonomi og stort sett alt på stell. Hun hadde med et kart som ble vist på storskjerm.

- Tusen takk for at jeg fikk komme for å snakke om Bindal. Vi ønsker å bestå som egen kommune, slo Helstad innledningsvis fast på vegne av kommunens 1476 innbyggere.

- Som kartet bak meg viser, er det allerede store avstander i Bindal og det blir enda større avstander med en storkommune. Det kan sammenlignes avstanden fra Oslo til Notodden. Ved bruk av tvang, skal vi som alle vet bli en del av Trøndelag. Vi blir flyttet ut av en fylkesgrense og inn i en ny landsdel, forklarte Helstad og understreket at dette kan gi utfordringer for næringslivet.

Hun en god del av tiden på å forklare at fastlegeordningen fungerer i kommunen og at de har en legevaktordning som tilfredsstiller kravene som kommer. Hva er en robust kommune. Vi ligger på 63 plass på kommunebarometeret i motsetning til Nærøy og Vikna.

Fastlegeordningen fungerer i Bindal. Vi har egen legevaktordning med leger som er kvalifisert til å fortsette legevakt med ny ordning.

- Bindal er og blir en utkant, men det er en fordel for oss å være en utkant i Nordland. For Sør-Helgeland som region er det et tap å miste Bindal til Trøndelag. Vi har til sammen 30 store og små avtaler i regionen. Dette vil påføre fire gjenværende et stort tap, understreket Britt Helstad før hun ble avbrutt av ordstyreren etter å ha brukt sine fem minutter.

Etterpå fikk ordføreren spørsmål fra komiteen og besvarte i etterkant at kommunen ser sørover når det gjelder både brann og politi og Helstad begrunnet dette med geografi. Samtidig synes hun det er nødvendig å ha den sørvendte løsningen når det gjelder sykehus. På spørsmål om hvorfor Bindal kommune ble tvangssammenslått, sender Helstad dette spørsmålet i retur til komiteen.

- Ja, hvorfor ble Bindal tvangssammenslått? Dette skjønner ikke bindalingene. Dette skulle jeg gjerne ha svar på. Vi har to enstemmige kommunestyrevedtak og folkeavstemming. Folk ønsker å være bindalinger, slår Britt Helstad fast.

Mulig reverseringssøknad

- Har Bindal søkt om reversering av vedtaket om tvangssammenslåing med Vikna, Nærøy og Leka?

- Vi har ikke søkt. Dette spørsmålet kommer opp i kommunestyret torsdag, bekrefter Helstad.

Senterpartiet i de fire kommunene som foreslås tvangssammenslått har levert likelydende interpellasjon til alle kommunestyrene. Denne skal behandles i Bindal torsdag. Leka kommune har allerede sendt en søknad om reversering av vedtaket. Vikna har stemt ned et reverseringsforslag, mens Nærøy og Bindal ikke har tatt stilling til om de skal be om omgjøring av vedtaket.

Knapt flertall

I stortingets behandling den 8. juni i år ble det med knapt flertall vedtatt å bruke tvang ved sammenslåing av 31 kommuner til ni nye storkommuner. Blant annet ble Vikna, Nærøy, Leka og Bindal vedtatt tvangssammenslått med 86 mot 83 stemmer. Høyre, Frp og Venstre dannet den gang flertallet, mens øvrige partier gikk imot vedtaket om tvangssammenslåing.

Senterpartiets forslagsstillere viser til at forutsetningen var at kommunereformen skulle bygge på frivillighet og lokale prosesser. I Innst. 386 S (2016-2017) sier kommunal- og forvaltningskomiteens medlemmer fra Ap, Sp og SV at partiene vil åpne for at tvangssammenslåtte kommuner kan søke om å få omgjort tvangsvedtaket.

Senterpartiet har lagt frem følgende forslag i fire punkt:

1. Stortinget ber regjeringen legge til grunn at gode og frivillige prosesser skal være utgangspunkt for endringer av kommunestrukturen. Eventuelle kommunesammenslåinger i perioden 2017–2021 skal utelukkende bygge på frivillighet.

2. Stortinget ber regjeringen legge til grunn at inntektssystemet for kommunene skal sikre likeverdige muligheter til å utvikle velferdstjenester til innbyggerne og ikke brukes som element i videreføring av kommunereformen.

3. Stortinget ber regjeringen opplyse de 31 kommunene som inngikk i vedtakene om tvangssammenslåing, om at de kan søke omgjøring av vedtaket.

4. Stortinget ber regjeringen om at alle søknader om omgjøringsvedtak av kommunesammenslåinger blir framlagt for Stortinget til individuell behandling.