Vinterferien på Sør-Helgeland har vært preget av strålende sol fra skyfri himmel og hvit snø på bakken og i skiløypene.

I Velfjord ligger isen desimetertykk på vannene. Barnas turlag Brønnøysund arrangerte tur til Storvatnet i dag.

- Her er vi til sammen ti store og små har vi det helt supert. Det er litt sur vind, men vi er godt kledd og det er kort vei til bilene, forteller leder i Barnas turlag, Solveig Lomsdal.

Isen er 25 cm tykk og trygg.

- Vi er i gang med isfiske og håper fisken biter snart, sier Lomsdal.

Planen var å dra til Gåsvatnet, men det ble i kaldeste laget med minus 20. Så det ble Storvatnet og Kallbekvika istedet.

Dugnadsstart på Klubben

I går var det dugnadsstart for gapahuken som Barnas turlag og Saniteten skal bygge på Klubben.

- Gapahuken blir satt opp helt på sørenden av turstien, ved bakketoppen der en av Sanitenes benker står, med utsikt mot Torghatten, forteller Lomsdal.

Barnas turlag står for tegningene og dugnadsjobben, mens Saniteten finansierer byggingen.

- Vi har et budsjett på 100.000 og vi har to søknader inne om lokal støtte, forteller Liv Slotvik i Brønnøysund sanitetsforening.

Første dugnadsøkt gikk med til å rydde området.

- Vi jobbet med å avdekke tomta og klargjøre for fundamentering. Tæla gjorde at vi ikke fikk gjort alt vi skulle. Vi var å sjekket torsdag, men har vært to frostnetter siden da. Litt dårlig oppmøte på grunn av fint vær og vinterferie. Sivilforsvaret stilte opp med ATW, utstyr og mannskap. Og Saniteten stilte med mat og kaffe. Det ble bål og pølsegrilling, forteller Lomsdal.

I tilknytning til gapahuken skal Barnas turlag lage en natursti.

- Den vil bestå av ulike aktivitetsposter med opppgaver som familier kan løse sammen og blir stående permanent. En natursti er en fin måte å bli kjent med naturen i nærområdet på, og aktivitetene gjør det mer spennende å være på tur, sier Lomsdal.

Over 20.000 på spleis.no

Naturstien skal finansieres gjennom en innsamlingsaksjon, der Sparebank 1 Nord-Norge matcher bidragene som kommer inn krone for krone oppad til 40.000 kroner.

Innsamlingsaksjonen avsluttes i kveld. Hittil er det kommet inn 92 bidrag på tilsammen 20.150 kroner på Spleis.no.  Med SNNs påslag er totalsummen dermed passert 40.000.