I sommer lyste stiftelsen Vegaøyan Verdensarv ut stillingen som leder for det kommende verdensarvsenteret. Det nye senteret skal etter planen stå ferdig i 2017. 1. September gikk søknadsfristen ut, men denne uken har stiftelsen lyst ut stillingen på nytt med søknadsfrist 23. oktober. Ifølge styrets leder Andre Møller gjøres dette etter en helhetsvurdering styret gjorde 16. september av søknadene som var kommet inn.

– Vi har gått igjennom alle kandidatene, hvor det var flere gode, men vi ønsker enda flere gode søkere. Det har også vist seg at vi kanskje utlyste stillingen på feil tidspunkt. Flere i styret har fått meldinger fra kandidater som ville søke, men det var for sent.

Møller opplyser at de hadde mottatt elleve søknader da den første søknadsfristen gikk ut. Arbeidet med å få etablert et verdensarvsenter på Vega har pågått i mange år, og den første bevilgningen til senteret kom over statsbudsjettet i 2013. I mai fikk verdensarvsenteret autorisasjon og 850.200 kroner av Klima- og miljødepartementet. Men det er fortsatt minimum to år til at et senter vil stå på plass på Vega. Senterleder-stillingen er det imidlertid viktig å få på plass så fort som mulig mener Møller.

– Det er kjempeviktig at vi får en leder på plass. Nå starter vi formidlingsarbeidet som den nye lederen må være med på, og etter jul starter vi detaljprosjekteringen. Det er viktig at en leder får bli med på dette arbeidet.

Møller ønsker seg en senterleder som er arbeidsdyktig, visjonær og oppsøkende. Bakgrunn knyttet til ærfuglen og verdensarven behøver personen ikke.

– Nei, det kan man lese seg opp på. Det er derfor det er viktig at personen er oppsøkende og er vil utvikle senteret, sier Møller.