Mandag kveld arrangerte Bindal Venstrer møte på Bindalseidet. De inviterte til debatt og kommunereformen, med foredrag av stortingsrepresentant André N. Skjelstad, som snakket om landbruk og om hvorfor kommunereformen er nødvendig for Bindal

Tror på gevinst

Magnar Bøkestad, leder for Bindal Venstre, opplyser at det var rundt 40 fremmøtte og at det ble en saklig og god debatt med representasjon fra et bredt politisk spekter i Bindal.

- Venstrelagene i kommunene har arbeidet mye med reformen, og har tro på gevinst innen økonomi og tjenesteproduksjon der folk bor og innen næringsliv. Ved eventuell utflytting av statlige arbeidsplasser skal kommunen være stor nok til å romme kompetansemiljøer. Bindal Venstre har ingen tro på evntuell reversering av reformen, derfor ta vi offensive grep nå for å sikre at Bindal kommer godt ut av denne omstillingen. Det politiske flertallet setter stille i båten og venter passivt, mener Bøkestad.

Økt spesialisering

Under møtet la Bjørn Ola Holm fra Vikna Venstre fram Venstre-lagene i Ytre Namdal og Bindal sin skisse til forslag til framtidig administrativ struktur med spesialisering i de forskjellige rådhusene i Bindal, Nærøy, Leka og Vikna.

I skissen heter det at ingen kommunalt ansatte skal sies opp som følge av omorganiseringen. Innsparing skal skje ved naturlig avgang etter hvert. Det påpekes også at det legges opp til en flersentermodell med aktivitet i alle rådhus. Venste-lagene har tro på at de ulike rådhusene spesialiseres på hver sine områder og at det blir færre ledere.

Skog i Bindal

De sterke sidene til hver enkelt kommune ble i presentasjonen mandag kveld beskrevet slik:

Bindal: Styrke på økonomi og skog. Ivareta og utvikle kommunens gode og stabile dekning av leger (fire) og fysioterapeuter (fem bosatt i kommunen).

Leka: Skatteoppkrever, sentralbordtjenester?, sekretærfunksjoner?, arkiv

Nærøy: Helseadministrasjon

Vikna: Plan, teknisk, næring, rådmann, sekretariat

Venstrelagene mener ordførerens kontorsted kan variere, og påpeker at det blir effektiviseringer når man trenger færre politikere, rådmenn og etatsledere.

- Gevinsten ved effektivisering skal brukes til utvikling av organisasjonen og sikre en desentralisert tjenesteytelse med høy kvalitet.Rådmann og lederteam plasseres på Rørvik, som blir administrasjonssenter. Ordførerkontoret plasseres på Kolvereid, heter det i Venstre-presentasjonen.