Elev ved Brønnøy videregående skole, Camilla Nergård Hansen, mener årets pollen-sesong overgår foregående år.

- Det har vært helt ekstremt den siste tiden. Jeg må av og til forlate skolen og blir ofte liggende i sengen på dagene fordi jeg blir så sliten av allergien.

Gjør hverdagen vanskligere

Hansen var ikke klar over at hun hadde så store plager, og inrømmer at allergien gjør skolegangen ekstra utfordrende.

- Det er selvfølgelig en utfordring å gjøre skolearbeid med røde og rennende øyne, det er det ingen tvil om. Jeg vet om flere elever som sliter med de samme plagene.

Økende problem

Pollenallergi er et stadig voksende problem blant nordmenn. Pollenallergi er allergi mot planter, gress og trær. Vanlige symptomer på pollenallergi er ubehag i form av nysing, rennende eller tett nese, røde rennende øyne og kløe. Den anslås i følge Norges Astma og Allergiforbundet at 25 prosent av befolkningen lider av en form for allergi. Regionssekretæren for Astma og Allergiforbundet i Nord-Norge ber folk dra til legen så raskt de merker ubehag, spesielt i overgangen mellom vår og sommer.

- Allergi er en alvorlig lidelse som må tas seriøst. Jeg mener alle må dra til legen for å sjekke hvor alvorlig allergien er, slik at doseringen av medisin blir riktig. Ta allergien seriøst, og finn ut av alvorlighetsgraden med en gang, sier Anna Cecilie Jentoft.

Temperaturøkning er årsaken

Årsaken til pollen-eksplosjonen skyldes den raske forandringen i klimaet. Når temperaturen stiger raskt over en kort periode starter veksten og blomstringen. Jentoft mener «pollen-eksplosjon» er et dekkende begrep for det som skjer på enkelte steder i Nordland.

- Det har vært en brå endring i klimaet på forskjellige steder i Nordland. I Bodø ser vi at det blir grønnere for hver time som går. Det skaper mye pollenstøv i luften.  Det samme er nok årsaken i Brønnøysund. Slik situasjonen er nå kan vi trygt kalle den en «eksplosjon», sier Jentoft.

Gå til legen ved ubehag

Jentoft mener folk som sliter burde dra til legen for å finne ut hvilken medisinering de trenger. Behandlingen er forskjellig fra barn til voksene. Spesielt skolelever med allergi sliter grunnet sterkt ubehag i eksamensperioden . Regionssekretæren tror ikke alle skoler er klar over regelverket når det gjelder skoleelvever allergiproblemer.

- Hvis man sliter med pollenallergi kan det ha påvirkning på skoleresultatene. Dra til legen og finn ut hva du trenger av behandling, slik at eventuelle prøver og eksamener kan utsettes til plagene gir seg.

Camilla Nergård Hansen skal ta i bruk regelverket nest år. Hun skal ordne rett medisinering og klargjøre med skolen angående prøver og eksamener.

- jeg skal helt klart være bedre forberedt før neste pollen-sesong. Jeg skal dra til legen for å finne ut hva jeg skal gjøre slik at jeg reduserer ubehaget. Denne sesongen har vært helt ekstrem, og det vi jeg unngå neste år.