Omsetningen for Vega Sjøfarm økte fra vel 44 millioner kroner i 2015 til 75 millioner kroner året etter. Styreleder Arnljot Arntsen mener dette har flere årsaker.

– Prisbildet for 2016 har vært gunstig. Dette i kombinasjon med et svært dyktig mannskap som gjør en fantastisk jobb, har gjort at Vega Sjøfarm har fått et godt resultat for 2016, sier Arntsen.

Resultat før skatt var 31,1 millioner kroner, nesten 20 millioner kroner bedre enn i 2015.

Gode laksepriser

I fjor var det mulig å tjene svært godt på laksen. I mai i fjor var eksportprisen på fersk laks 65,71 kroner per kilo i uke 20. I samme uke ble det eksportert 200 tonn frossen laks, og prisen var 50,17 kroner per kilo.

Frem til september i 2016 hadde Norge eksportert sjømat for 65 milliarder kroner. Dette var ny rekord og ifølge nøkkeltall Seafood opererer med en økning på 13,2 milliarder kroner fra samme periode i 2015. Verdien av norsk sjømateksport har ifølge Seafood doblet seg i løpet av de siste seks årene. Septembereksporten på 8,8 milliarder kroner i 2016 er alene lik sjømateksporten for hele 1990.

I 2017 fortsatte pilen for eksportert sjømat å peke oppover. I løpet av første halvår har Norge på nytt satt ny rekord i eksport av sjømat. Økningen er på ni prosent og omsetningen er på 43,6 milliarder kroner. Økningen skyldes ifølge Seafood i hovedsak rekordhøye laksepriser, men også kraftig volumvekst i eksporten til USA og asiatiske markeder.

Utvidelsesmuligheter

Vega Sjøfarm har per i dag 11 ansatte. Vega Sjøfarm ønsker å etablere en ny lokalitet ved Hysvær. Fylkesmannen avslo i mai Vega Sjøfarms søknad om ny lokalitet. Oppdrettsselskapet har klaget på avslaget.

– Har dere andre mulige lokasjoner for å utvide driften?

– Vega Sjøfarm har ingen andre lokasjoner for å utvide driften enn den som er under behandling, sier Arnljot Arntsen.

Megabonus til de ansatte

Et sterkt 2016-resultat gir også uttelling for de ansatte.

– Det ble betalt ut bonus på lik linje med Nova Sea, i snitt per ansatt vel 200.000 kroner, opplyser Arntsen.

Arnljot Arntsen er styreleder i Vega Sjøfarm. Foto: Lillemor Hestvik