Brønnøyordfører Johnny Hanssen har uttalt seg positivt etter at  Brønnøysund idrettslag inviterte kommunen og fylket med på en storsatsing ved skoletunet, kalt  Nye Torghatten Arena. Ordføreren ser Torghatten Arena i sammenheng med utvikling av samfunnshuset som kulturhus, samt byscenen på Lille Brønnøya. Debatten raser etter at Heidi Kristin Sæthre (Ap) og Gjertrud Krokaa i går rev bladet fra munnen, og motsatte seg de lanserte planer.

Kan klare alt

Nå forsvarer brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) sitt standpunkt. Han fremholder at det er bred enighet om at eiendomsskatten skal ned, og at det er mulig å satse på idrett og kultur samtidig uten å ofre noe.

- Disse prosjektene henger ikke sammen med drift og nødvendig økonomikontroll som vi har igangsatt i Brønnøy kommune. Fotballhallen blåste som kjent ned for endte gang i fjor, det som det nå ses på er om man med forsikringsoppgjør kan realisere en stålhall over allerede bygd bane med grunnmur. I denne sammenhengen jobbes det opp i mot fylket som over flere år har sagt at de trenger bedre fasiliteter til sin kroppsøving. Da må det gå an å se på om det kan realiseres en tilleggshall med garderobeløsninger, der BIL sammen med Nordland fylke tar regning og risiko. Dette vil selvsagt utløse tippemidler også. Da vil man få frigjort samfunnshuset som Brønnøy kommune allerede eier og som er nedbetalt, til et samfunnshus/kulturhus. Lille Brønnøya er et prosjekt ønsket av flere aktører. Brønnøy kommune eier arealet og vi har mottatt 7,5 millioner fra Helgelandstiftelsen, vi har også bedt Nordland fylket om samme beløp. Da mener vi at vi kan greie resterende finansiering ved å bruke egne krefter og maskiner til å realisere en folke-/kulturpark på lille Brønnøya. Det kan også tenkes at man bruker konsesjonspenger fra oppdrett osv, disse pengene kan ikke brukes til annet en investeringer.Å sammenligne eiendomskatt/kutt i drift med disse prosjektene stemmer ikke, disse prosjektene er ikke ment å skape større driftsutgifter, men å forskjønne og skape flere arenaer å drive kultur i regionsenteret Brønnøy. Driften må under kontroll og det er gjort et fantastisk arbeid så lang fra alle sammen og dette må vi ha fokus på videre fremover. Det betyr ikke at verden stopper opp, vi skal selvfølgelig levere gode tjenester på alle nivå. Legekontor/helse, skole/barnehage, trygge gode arbeidsplasser og så videre jobber vi kontinuerlig med for å være en god og attraktiv kommune å bo i. Eiendomsskatten er det bred enighet om å senke når vi ser at kontrollen på drift er tilbake, men penger som er engangspenger kan ikke brukes i driften og dermed ser vi muligheter for å skape noe samtidig som vi jobber med å få kontroll på økonomien.

Overraskes av ordførerens støtte

Men  han får kraftig motbør. Blant dem som engasjerer seg er brønnøykvinnen Torill Buholm Paasche, som også jobber i helsevesenet i Brønnøy .  Hun mener i likhet med Sæthre og Krokaa at det er på tide å løfte stemmen, og mener ordføreren bør ha et helt annet fokus en idretts og kulturanlegg.

-Det  overrasker meg veldig at han kan finne på å støtte endel av disse prosjektene. Han burde være en av dem som sa at dette går ikke an. Mange av kommunens innbyggere blir avkrevd måtehold når de avkreves 7 promille i skatt. Det samme måteholdet burde gjelde for kommunen. Jeg vet ikke om denne debatten som nå går  er et grasrotopprør, men jeg tror folk har begynt å forstå hvordan de agerer. Det har vært veldig mye fokus på hva idrettsledere og kultur vil ha, også kjem politikerne på banen at de supporter prosjektene. Men lovpålagte ting hører vi ikke om. Jeg vet endel om helsevesenet i Brønnøy, både gjennom jobb og hva vi har fått smake  i familien. Den siste tidens innlegg i lokalavisen er utrolig provoserende når en vet ståa om kommunens økonomi. Som Heidi legger frem er det mange og i sær enslige forsørgere som rammes allerede av kommunens måte å få inn inntekter. Min oppfordring er få skikk på økonomi uten å flå innbyggerne og invester i lovpålagte oppgaver som foreksempel eldreomsorgen.  Jeg har selv sett den fortvilelse som er blant eldre som føler at det ikke er plass til dem, sier Paasche.

Frykter ny skoledebatt

Brønnøymannen Kurt Ebbesen er også blant dem som har engasjert seg. Han lister opp flere moment som han mener taler mot kommunalt engasjement i de lanserte planer.

*Høy gjeld som innbyggerne må betale

* At kommunen ikke har  råd til lønn, men må ta opp lån og Robek lista.

- Kanskje på tide å sett på handbrekket, mener han og avviser noen form for investering før gjelda er betalt og sparekonto er fylt opp. Han frykter at det ender med redusert skoletilbud og ny debatt om skolesammenslåing.

- Jeg ønsker ikke å betale eiendomskatt men gjør det med tro om å beholde dagens  tilbud, sier han og gjør det klart at målet må være ingen eiendomsskatt.