– Jeg er bekymret for ressurssløsinga vi ser hos noen av turistfiskerne. En tydelig tendens til at det bare er fileet/loinsen som tas med, mens den gode nordnorske tradisjonen med å bruke hele fisken er borte. Vi ønsker at turisfiskerne skal lære seg bærekraftig bruk av heile råvaren. Derfor ber vi departementet om at de vurderer tiltak som reduserer slik sløsing med fiskeressursene, sier fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV) i en pressemelding om fylkeskommunens høringsuttalelse.

– Registeret skal gjelde for turistfiskeanlegg som driver merverdiavgiftspliktig turistfiskevirksomhet med to eller flere fartøy for utleie/utlån til fisketurister, eller har ett eller flere fartøy som tar turister med på fiske, heter det i pressemeldingen.

– Fylkesrådet mener også at fisket må kunne stoppes dersom det skulle vise seg at lokale fiskeressurser overbeskattes, sier Fagerås i meldingen.

– Vi vil også be departementet se på mulighetene til å innføre sikkerhetskrav til fartøy som benyttes til turistfiske, gjennom en endring i Havressursloven. I dag er det den såkalte produktkontroll-loven som ivaretar turistfiskernes sikkerhet. Dette mener vi ikke er tilstrekkelig, sier Mona Fagerås.