BAnett har tidligere omtalt anbefalingen fra arbeidsgruppen, der Brønnøy-lensmann Roger Stangnes er en av medlemmene, som har sett nærmere på den fremtidige strukturen i Nordland politidistrikt. Da kom det frem at gruppen anbefaler å legge ned lensmannskontoret i Sømna, og flytte det inn i lokalene til Brønnøy og Vevelstad lensmannskontor i Brønnøysund, mens lensmannskontoret på Vega videreføres.

Dagens struktur uaktuell

  • Å slå sammen lensmannskontoret i Sømna med lensmannskontoret for Brønnøy og Vevelstad, mens Vega opprettholdes.

  • Å slå sammen både Sømna og Vega med Brønnøy og Vevelstad.

Det har ikke vært et alternativ i arbeidsgruppens vurdering å beholde dagens struktur.

Foreslår alternativ 1

Det fremgår for region Søndre Helgeland at arbeidsgruppa mener det er mest aktuelt å gå for alternativ 1. Det gjør man blant annet av hensyn til at Vega er et øysamfunn som noenlunde isolert, og at det å legge ned kontoret på Vega ville bryte med kravet til responstid, som for Vegas del vil være under 50 minutter.

– Når arbeidsgruppen mener at alternativ 1 er det mest aktuelle er det blant annet tatt hensyn til lange avstander på fastlandet, og avstander ut til øysamfunnene - særlig Vega. Det er også tatt hensyn til hvordan polititjenesten fungerer i dag, står det å lese.

Det legges vekt på at vakt og beredskap i dag ivaretas fra Brønnøy og Vevelstad lensmannskontor i Brønnøysund.

– Mer politikraft

Man mener også at dette vil gi bedre polititjenester.

– En større samling av politiressursene i Brønnøysund vil gi mer politikraft og en bedre vakt og beredskapsordning. Innbyggerne i kommunene i regionen vil også få en akseptabel reiseavstand inn til de to tjenestestedene, står det videre.

En konsekvens om forslaget følges er at region Søndre Helgeland blir en egen tjenesteenhet. Dette er en vaktregion, som kan bestå av flere tjenestesteder.

Dette innebærer at Søndre Helgeland vil bli underlagt en geografisk driftsenhet (GDE), som for Helgeland sin del vil være Mo i Rana.

Bør oppgradere lensmannskontoret

Det redegjøres også for at man har en viss mulighet for å spare visse utgifter, men rapporten konkluderer også:

– Det nevnes dog at kontorene i Brønnøysund har behov for betydelig oppgradering. Dette er ikke tatt med i beregningen, og vil trolig medføre økte utgifter. En sammenslåing vil uansett ikke gi personellmessig gevinst i nevneverdig grad, skriver arbeidsgruppen.

Varierte krav til responstid

Responstid er tiden det tar fra politiet mottar melding om en hendelse, til første politienhet er på stedet. Det er et krav at minst 80 prosent av hasteoppdrag i Nordland skal responderes på etter følgende frister.

  • For områder med 20.000 innbyggere eller mer, 15 minutter.

  • For områder med 2.000-19.999 innbyggere, 20 minutter.

  • For områder med 2.000 innbyggere eller mindre, 50 minutter.

Vanskelig å få alle fornøyd

Da BAnett omtalte saken tidligere uttalte politimester Tone Vangen i Nordland at det er vanskelig å finne en løsning som alle vil være fornøyd med.

– Samtidig foreslås det relativt få endringer på Sør-Helgeland, og her spiller geografi og beliggenhet inn. Det er vanskelig å knytte Sør-Helgeland til resten av Helgeland, og særlig øyfolket må hensyntas. Øyfolket er et eget kapittel i rapporten, sier hun.

Hun understreker at dette er en prosess der hun vil lytte til flere enn bare arbeidsgruppa.

– Rettesnoren er å få en så god polititjeneste som mulig, sier politimesteren.

– Det kan bli trangt om politiet i Brønnøysund også må få innflyttere fra Sømna, trenger man nye lokaler?

– Politiet har ikke spesielt gode lokaler i Brønnøysund, men det må bli en annen runde, det er ikke det vi ser på nå, sier Vangen.

Vil gjerne ha politi i Sømna

Sømna-ordfører Andrine Solli Oppegaard sa da at hun ønsket å beholde lensmannskontoret.

– Jeg ønsker i utgangspunktet at vi har lensmannskontoret vårt her, og vil arbeide for det. Så får vi se hva høringen sier, svarer hun BAs henvendelse.

Hun viser til at det allerede i dag er et omfattende og utvidet samarbeid mellom de to lensmannskontorene i Brønnøy- og Vevelstad og Sømna.

– Sømna sine utgjør en fjerdedel av vaktstyrken, vi mener fortsatt at den lokale tilhørigheten er viktig. Generelt er det viktig at vaktberedskapen på Sør-Helgeland styrkes, slik at antall blåskjorter på Sør-Helgeland øker, sier hun.

Politimester Tone Vangen (t.v.) verner etter eget utsagn arbeidsplassen til Brønnøy-lensmann Roger Stangnes (t.h.), som har vært en del av arbeidsgruppen som foreslår å flytte politiet i Sømna til Brønnøysund. Tidligere politimester Håvard Fjærli i gamle Helgeland politidistrikt i midten, fotografert ved en tidligere anledning. Foto: Hildegunn Nielsen