Det er stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) som kan melde om tildelingen i årets statsbudsjett, som presenteres av finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag klokken 10.

Mulig å utvikle tjenester

Margunn Ebbesen i samtale med registerdirektør Lars Peder Brekk da hun og daværende stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) offentliggjorde en bevilgning på 200 millioner til Brsys. Nå kan Ebbesen bringe nyheten om 55 millioner til Altinn. Foto: Simon Aldra

– Det har vært mye snakk om bygg til Brønnøysundregistrene, men å fylle det med riktig og oppdatert innhold er enda mer viktig. Digitalisering er et viktig virkemiddel i effektiviseringsarbeidet, sier Ebbesen.

Hun mener det er bra at det nå bevilges penger til modernisering av Altinn.

– Dette vil gjøre det mulig for etater å utvikle tjenester uten hjelp fra Altinn og det vil legge til rette for at også private aktører kan benytte Altinn til å utvikle tjenester. Den nye plattformen gjør det enklere å gjenbruke data på tvers av tjenester og behov, noe som betyr bedre tilpasning til brukernes behov.

– Får snart ikke reservedeler

Cat Holten er direktør for Altinn. Foto: Simon Aldra

Investeringsbehovet for Altinn har vært mye omtalt.

I fjor signaliserte Altinn-direktør Cat Holten at Altinn fortsatt kjører på programvare som i programvaresammenheng er eldgammel, nemlig et Microsoft-system fra 2003.

– Vi har dessverre gått flere år nå med etterslep på vedlikehold av systemene våre, sier Holten til dem, og signaliserer en bekymring for at viktig programvare kanskje ikke vil få support fra 2018 og utover, sa hun da.

Da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie besøkte Brønnøysundregistrene i år, fikk hun samme budskapet:

– Vi har systemer fra Microsoft som Microsoft ikke støtter lenger, sa Holten, og brukte et språklig bilde:

– Vi «får ikke reservedeler lenger».

Gir mulighet til å starte

Men hvor mye får man gjort med et så omfattende system som Altinn med 55 millioner kroner? Vi stiller spørsmålet til registerdirektør Lars Peder Brekk:

– Det gir oss mulighet til å starte opp på et konstruktivt vis i år. Vi blir ikke ferdige med 55 millioner, men det er veldig positivt at regjeringen satser på Altinn og at Altinn skal utvikles som en felles nasjonal plattform, sier Brekk.

Han understreker at han ikke har fått lest budsjettet ennå, men bare har fått sett på hovedtallene.

– Vi har ennå ikke fått lest budsjettet, men har sett hovedtallene. Jeg må ta forbehold fordi jeg vil gå nøyere gjennom hva det betyr totalt for Brønnøysundregistrene, sier han.

Stabilitet i budsjettet

Han er imidlertid glad for utvidede rammer.

– Hovedkonklusjonen er at dette er et positivt budsjett for Brønnøysundregistrene. Hovedpoenget er at vi har fått penger i henhold til plan for Brsys, og det er viktig. Det andre som er særdeles viktig er at vi har fått midler gjennom Altinn, som gir oss en positiv mulighet til å starte opp fornyelse av Altinn-plattformen, som er en nasjonal samhandlingsplattform, sier Brekk.

Utover det omtaler han rammene for budsjetterte inntekter og utgifter som å ha «stor grad av stabilitet».

Disponerer ikke hele Brsys-bevilgningen

Rammene for Brsys er økt fra 172 millioner til 212 millioner, deler av disse midlene disponeres imidlertid ikke direkte av Brønnøysundregistrene.

– 212 millioner inkluderer usikkerhetsavsetning, som disponeres av departementet. Uten denne er bevilgningen på 172 millioner kroner, sier direktøren.

På spørsmål om hvordan arbeidet med Brsys går svarer han:

– Vi er fortsatt i oppstartsfasen med Brsys, og arbeider med styring og utvikling, sier han.