De som kom tidlig til gudstjenesten på Vega julaften fikk en svært så hyggelig overraskelse da de kom ut av kirken igjen. Da var nemlig kirkegården dekket av et solid lag med nysnø - så får hver og en legge i dette hva man vil.

Oppfordret til folkeskikk og høflighet

En flott gudstjeneste var det. Sogneprest Caroline Hauglid-Formo åpnet sin preken med å takke for det norske helsevesenet. Dette gjorde hun etter å selv ha fått en påminner. Hun forklarte at et av hennes egne barn måtte innom to sykehus for å få behandling midt i juleinnspurten.

- I Norge kan alle få hjelp fra helsevesenet, gratis. Det skal vi være takknemlige for, sa presten.

Hun oppfordret deretter forsamlingen til å "ta tilbake" de små, hverdagslige ritualene som etter hvert har forsvunnet mer og mer fra vårt moderne samfunn. Ifølge Hauglid-Formo blir det stadig mer sjelden å se at folk hilser og ser hverandre, at man hjelper andre når man kan og andre høfligheter og folkeskikker som for 50 år siden var helt ordinært.

- "Bukke, nikke, neie". Slik heter det i sangen, men dette gjør vi jo aldri lenger. Jeg håper vi kan ta tilbake noe av dette, sa presten, som mente at dette kanskje kunne bøte på en utvikling mot en stadig mer upersonlig, voldelig og krigsfylt verden.

- Det har blitt slik at det å være snill og høflig ikke er like kult som å være brautende og høylydt. Man ser eksempler på dette i disse hanene som bruser, politikere høyt oppe og ute i verden, sa presten og oppfordret forsamlingen til å snu denne trenden og holde andre verdier høyt.

Skuespill fra ungdommen

Konfirmantene og hornmusikken bidro også med både musikk og teater. Førstnevnte hadde laget et eget spill om jesu fødsel, med vakker sang fra én av konfirmantene. Hornmusikken sørget for flere flotte innslag av musikk under gudstjenesten.

Alt i alt en vakker stund i Vega kirke, og snøen som falt under gudstjenesten sørger nå for at sørhelgelendingene kan feire en ekte hvit jul.