Onsdag møtte den unge politibetjenten i Alstahaug tingrett. Ifølge tiltalen holdt han en gjennomsnittshastighet på 133 kilometer i timen, målt over en distanse på 4859 meter inne i tunnelen. Det var en patrulje fra Utrykningspolitiet som stanset ham og makkeren ved midnattstider 20. oktober, og UP-patruljen måtte opp i 190 kilometer i timen for å ta ham igjen. Måleresultatet er ikke omstridt, skriver Helgelands Blad.

Rett eller ikke

Da han ble stoppet av UP, innrømmet betjenten å ha kjørt for fort, og erkjente straffeskyld for dette. Han samtykket samtidig i førerkortbeslaget. En ukes tid senere trakk han både erkjennelsen og samtykket.

Gammel ambulanse

Politimannen forklarte at grunnen til at han kjørte for fort, var at han ville ta igjen og kontrollere et kjøretøy som han og makkeren hadde blitt oppmerksomme på da de var på Esso i Mosjøen.

Betjentene var selv inne på bensinstasjonen for å få seg noe mat. Kjøretøyet de hadde fattet interesse for forlot og kjørte i retning Sandnessjøen. Betjentene ventet på maten og kjørte deretter i samme retning et par minutter etterpå. Vær og føreforhold gjorde at han ikke ville forsøke å ta igjen bilen før de nådde Toventunnelen. Like før de skulle stanse bilen, kjørte UP opp bak og stoppet patruljen.

Etterforskningen har vist at kjøretøyet de ville kontrollere fortsatt er registrert som ambulanse, og brukes til helsetransport innenfor Helgelandssykehuset. Betjenten hadde ikke annen forklaring på hvorfor han ville stoppe kjøretøyet, enn at bilen var ukjent, hadde et ukjent merke på panseret, og at sjåføren ikke var kledd som en ambulansearbeider.

– Det var bare en tanke som meldte seg. Teknisk stand på bilen kunne jo også være et tema, sa han i sin forklaring.

– La seg flat

Men ifølge UP-betjenten som var med og stoppet tiltalte, nevnte ikke politimannen med det samme at han hadde prøvd å ta igjen bilen. Den forklaringen kom først litt senere.

– Da vi stoppet ham, beklaget han at han hadde kjørt slik, la seg flat og sa at det ikke var noen grunn til at han kjørte så fort, sa UP-betjenten.

Først en stund etterpå fortalte tiltalte at de hadde prøvd å ta igjen ambulansen, og at det var grunnen til at de hadde kjørt for fort. UPs måling viste at tiltalte på det meste hadde en fart på 190 kilometer i timen.

– Jeg stusset jo på hvorfor han ikke sa dette tidligere, sa UP-betjenten.

Den tiltalte forklarte dette med at han var ganske paff og overrasket over å ha blitt stoppet, og at han begynte å tvile på sine egne vurderinger under kjøringen.

Han holdt også fast på at han mente han hadde anledning til å kjøre for fort.

– Så lenge jeg har et formål med kjøringen, kan jeg fravike trafikkreglene. Det var det vi lærte på skolen og i praksisen, sa han.

Store konsekvenser

På spørsmål fra dommer Henrik Kristian Flod, svarte tiltalte at hendelsen hadde fått til dels store konsekvenser for ham, selv om han har vært i arbeid hver dag etter at de ble stanset.

– Jeg var tiltenkt en fast stilling på lensmannskontoret, men den fikk jeg ikke. Jeg har mistet kursplass og gått glipp av overtidsarbeid. Den psykiske belastningen har også vært stor, medga han.

  • Spesialenhetens forslag til straff var ikke klart til Helgelands Blads deadline i dag, onsdag.