Denne uken gikk lensmann Roger Stangnes ut med en bekymringsmelding om farlig kjøring og råning i ungdomsmiljøer. NMK Brønnøy mener de kan bidra til å få slik kjøring bort fra veiene. Ben Øksnes er styremedlem i klubben og med i prosjektet for å utvide banen på Vedal. Han tror det handler om å gi et tilbud i kontrollerte rammer.

- Råning har det alltid vært, og råning i seg selv er ikke et problem. Det handler vel mere om bilglade ungdommer med en interesse for bil og en kultur. Problemet ligger i at i den kulturen og miljøet har de ingen steder å få utløp for bilinteressen fullt ut. For de fleste er både burning og aktiv kjøring mye av gleden med bil. Får ungdommen et tilbud og en arena for å få utløp for dette, under trygge rammer og forhold, med kyndig veiledning, får vi dette vekk fra veiene og over i godkjente rammer.

Flerbruksanlegg

Under helgens motocrossarrangement ble det demonstrert drifting på Vedal. NMK Brønnøy jobber nå med å utvide Vedal til et flerbruksanlegg, noe som vil utvide bruksområdet fra bilcross og rallycross til også å omfatte drifting, gokart, crosskart, autoslalom og muligens enda flere bruksområder.

- Får vi til et slikt anlegg på Vedal kan vi jo kontrollere dette gjennom reprimander og reaksjoner hvis medlemmer gjør uønskede hendelser på veien. Vi kan også tilby en unik opplæring til alle som kjører opp. De kan få prøve biler med bur der de kan kjøre på grensen og få veiledning i kjøring og kontroll, på en måte som ikke er mulig på glattkjøringsbaner. Vi har bane med sikring og biler med bur og beskyttelsesutstyr som gjør det helt trygt om bilen skal gå ut eller rundt. Dette er et tilbud vi kan tilby for eksempel kvartalsvis for alle nyoppkjørte i kommunene på Sør-Helgeland, så kan enten fylket, Vegvesenet eller kommunene bidra med midler til gjennomføring. Her er det ikke snakk om å lage forretning av dette men å dekke kostnader og ha litt igjen til videre utvikling av anlegg og tilbud, sier Øksnes.

Gir bredde

Han påpeker at tiltaket, som de vil søke tippemidler til, også vil føre til mer bredde i idretts og kulturtilbudet på Sør-Helgeland.

- Og på sikt kan vi kanskje få til et go-kart/crosskart tilbud, da kan barn helt ned i sjuårsalderen starte med motorsport. Ikke alle passer eller interesserer seg for ballsport, fridrett og lignende.  Men får man dem inkludert i miljø, der det ikke bare er enkeltarrangementer, men også sosialt rundt bil, treff, møter, dugnad og andre opplegg. Kanskje kan man hjelpe dem å få mer kontroll på livet når de har noe meningsfylt og interessant å holde på med. Å skape et slikt tilbud for de som faller utenfor er noe jeg har stor tro på. Vi har prøvd litt tidligere i et samarbeid med ungdomstjenesten i kommunen, der hadde vi personer som vi kan kalle ytterpunkter i befolkningen, men når de fikk være med, fikk ansvar og oppgaver og ansvar lyste de opp. Gir du folk ansvar og tillit vokser de på det, sier Ben Øksnes.

Lensmann Roger Stagnes er bekymret over råning i ungdomsmiljøene i Brønnøy.