– Situasjonen for Brønnøy kommune er så alvorlig at det vil være galematias å ikke undersøke hva som gikk galt. Hvordan har det vært i den perioden vi har bak oss – indre støy, krangel i partiene , fristillinger. At man etterlater seg en økonomi som ikke er bærekraftig til tross for gjentatte advarsler fra rådmann, med det resultat at man dundrer inn på robeklista. Det har vi ikke fortjent.

Slik åpnet Venstres Torstein Moe kveldens debatt mellom ordførerkandidatene i Brønnøy, som gikk av stabelen i messeteltet til Torghattmessa. Og den neste drøye timen skulle komme til å dreie seg om nettopp den skrale kommuneøkonomien, om hvem som hadde ansvaret, om vedtaket om utbygging 20 omsorgsplasser i Velfjord skulle kunne gjøres om, slik nettopp Venstre har tatt til orde for i sitt program, og hvordan man skulle skjære ned bemanningen i kommunen for å spare inn over 30 millioner kroner.

- Hva har skjedd? Man har øst ut penger. Og hva sitter vi igjen med? Pengene er brukt til uforsvarlig drift. Når man har advart i så mange år, og man sier ja, man skal gjøre noe med det, og så bare fortsetter det. Hvordan skal man ha tillit til de samme som nå sier at dette skal de gjøre noe med, fortsatte Moe og fikk et lite øyeblikk sittende ordfører Johnny Hanssen (Ap) tll å bli hakket mørkere rød i kinnene.

- Vi har ikke brukt pengene på tull, men til gode tjenester til innbyggerne. Hvor mener Torstein at vi ødsler pengene ut ? Er det i skolene, er det på sykehjemmet?, spurte Hanssen, som mente man nå måtte konsenterere seg om å se fremover. Der fikk han full støtte av sin varaordfører og Høyres ordførerkandidat, Paul Birger Torgnes.

- Dette har gått over lang tid, og det har ingen hensikt å peke på hvem som har vært med og vedtatt dette, sa Torgnes.

Fra Krf stilte ordførerkandidat Kathrine Haugen, som til slutt oppfordret debattantene til å tenke på menneskene bak budsjettpostene. Trond Horn fra Senterpartiet var opptatt av å få de ansatte i kommunen til å trives, mens SVs Liv Solli ville styrke kompetansen hos lærere, og var samtidig helt klar i sitt syn på Venstres forslag om å gjøre om på vedtaket om utbygging av omsorgsplasser i Velfjord.

– Hvis noen begynner å skulle ha omkamp om omsorgssenter i Velfjord vil det være å skyte seg selv en viss plass, sa Solli og høstet latter fra både panelet og fra salen.

Les mer om debatten mellom ordførerkandidatene i lørdagens BA.