Hvis dine barn støtt og stadig er på mobilen eller nettbrettet sitt, så kan det være lurt å følge med. Mange av de mest populære appene opererer med aldersgrenser på 13 år, men det er ikke alle som etterfølger reglene.

I Norge har vi ingen lover som legger føringer for aldersgrenser på de forskjellige sosiale mediene. De forskjellige appselskapene har derimot sine egne nedre aldersgrenser.

Mange barn deler sine passord med venner - samtidig etterlyser Medietilsynet mer skepsis.

Kjenner hverandres passord

I et faktaark Medietilsynet har utarbeidet kommer det fram at 23 prosent av barn mellom 9-16 år kjenner til sine venners passord. 18 prosent sier de har delt sitt eget passord med en eller flere venner.

Det kommer også fram at to av tre har endre personvernsinnstillinger på Facebook.

Seniorrådgiver i Medietilsynet Thomas Haugan-Hepsø forteller til BAnett at han synes barn er for lite kritisk og skeptisk når det gjelder sosiale medier.

- Yngre barn har et større behov for beskyttelse og mindre grunnlag for å ha utviklet en kritisk forståelse av sosiale medier. Faremomenter kan være alt fra at man legger ut noe man angrer på, blir lurt av andre eller reklame.

- Foreldre er viktige rollemodeller

Foreldrene mener han er viktige rollemodeller og etterlyser at foreldre orienterer seg om hva barna gjør på sine sosiale medier.

- Foreldre er en viktig rollemodell for barn og har mye livserfaring de kan dele med barna. For de yngste barna så er det ofte et spørsmål om hva man skal få lov til å laste ned og ikke. Ved å gjøre seg kjent med forskjellige sosiale medier og spill som barnet ønsket å bruke, kan har man et bedre utgangspunkt for å sette gode grenser.

Haugan-Hepsø kommer med noen råd til foreldrene:

- Interessér deg for barnet; snakk sammen og involver deg og husk at barn bruker digitale medier av samme grunn som voksne. De søker om informasjon, lese nyheter, spiller, slapper av og er i kontakt med venner.Lær dine barn gode vaner på nett; som å snakke og oppføre seg pent, ikke dele privat informasjon, si fra til en voksen man stoler på om uønskede hendelser og eventuelt blokkere mennesker som er ubehagelige eller truende.

Visse forholdsregler mener Hepsø foreldrene burde ta:

- Det er for eksempel viktig å gjøre barn bevisst på at man skal snakke pent til andre og alltid spørre om tillatelse før man deler bilder av andre. Snakk med barna om deling av private opplysninger som telefonnummer, adresse og personnummer og deling av passord.

Skolen har fokus på temaet

Rektor ved Brønnøysund barne- og ungdomsskole (BBU) Terje Heggheim forteller at skolen har har fokus på håndtering av egne personlige opplysninger fra 2. årstrinn. Bruk av sosiale medier kommer mye senere.

- Bruk av sosiale medier kommer i ungdomstrinnene, sannsynligvis på grunn av anbefalte aldersgrenser. Opplæringen kommer gradvis med økende alder, sier Heggheim.

Han forklarer videre at bruk av sosiale medier og digital mobbing ikke er et spesielt skoleproblem, men at skolen likevel jevnlig snakker om temaet med foreldre på foreldremøter.

- Temaet blir også tatt opp på foreldremøter, både i småskolen og på mellomtrinnet. Det blir også arrangert egne foreldremøter om temaet. Da vi jobbet med felles foreldremøteplan var temaet satt på dagsorden i 2. klasse og i 5. klasse.

Heggheim peker på elevsamtaler som en av måtene å fange opp negative hendelser relatert til sosiale medier.

- Elevsamtaler er de beste kanalene for å oppdage negative hendelser, og sammen med elevundersøkelsen gir de oss et godt grunnlag for hva vi må jobbe med, sier han.

Oppfordrer til å snakke med barna

Medietilsynet lister opp en oversikt over forholdsregler for barnas bruk av sosiale medier på sine nettsider:

  • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de snakker eller kommenterer bilder eller statusoppdateringer – og hvorfor dette ikke er greit.

  • Lær barna (og deg selv) å alltid spørre om lov før de legger ut bilder eller annen informasjon om andre. Dette er et forbud ved lov, det er ikke et moralsk dilemma.

  • Lag klare regler for bruk i familien og snakk om konsekvenser. Respektér barnas privatliv.

  • Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjøre både på nett og hjemme, og tar etter din oppførsel. spør alltid barna om lov før du legger ut bilder av dem på nett og respektér svaret.

  • Sett sosiale medier på dagsorden på et foreldremøte, og lag gjerne felles regler eller retningslinjer for bruk.

Rektor ved BBU Terje Heggheim forteller at BBU har fokus på bruk av sosiale medier rundt ungdomstrinnene. Foto: Jøran Horn