Torsdag delte Høyres andrekandidat i Brønnøy, Trine Engen, et innlegg av Paul Birger Torgnes fra bloggen til Brønnøy Høyre på facebook. I den forbindelse dukket det oppe en diskusjon hvor Engen skrev som svar i kommentarfeltet:

- Høyre har ikke styrt i Brønnøy. Det har de fristilte og rød/grønt.  Kanskje et behov for en snuoperasjon.

Ikke flertall i kommunestyret

Dette syntes Venstres ordførerkandidat Torstein Moe var oppsiktsvekkende, og han kommenterte svaret.

– Jeg stilte et spørsmål på facebook, da jeg syntes det var oppsiktsvekkende at Høyres andrekandidat sier at de ikke har styrt i Brønnøy når de har hatt flertall i formannskapet i fire år. Hatt varaordfører i tre år og ordfører i ett år, sier Moe til BAnett.

Diskusjonen har siden blitt slettet av Engen.  Hun har valgt å svare på BAnetts spørsmål på mail og står ved sine ord.

-  Når det gjelder styringen av kommunen så er kommunestyret det øverste organet. Her har Ap, SV og de fristilte reelt sett hatt et flertall siden Kjell Trælnes ble syk for vel tre år siden, og formelt sett siden kommunestyremøtet i september 2013. På dette møtet ble også Ap sin kandidat valgt til ordfører. Mellom kommunestyremøtene er det ordføreren, som er valgt av kommunestyrets flertall som står for den politiske ledelsen. Varaordfører har kun formell myndighet når han fungerer som ordfører, og etter det jeg kjenner til har det kun skjedd i ca. 2 uker totalt sett. Høyre, Venstre, Sp og FrP som har samarbeidet godt de siste fire årene har hatt 13 i kommunestyret de siste tre årene, men har tilsammen hatt 4 i formannskapet, 2 av disse fra Høyre. Formannskapet innstiller kun overfor  kommunestyret i alle større saker. Unntaksvis kan formannskapet benytte hasteparagrafen (kommunelovens paragraf 13), men jeg kjenner ikke til at den er benyttet de siste to årene. Uansett så kan i så fall mindretallet kreve å få alle saker fra formannskapet til behandling i kommunestyret der de har flertall.

Slettet diskusjonen

- Kan du kommenterer sitatet til Torstein Moe?

- Når det gjelder Torstein, så gjør jeg  oppmerksom på at Venstre og Høyre både formelt og reelt har tilhørt samme gruppe både i kommunestyret, formannskapet og andre hovedutvalg de siste fire årene, og anbefaler han å ta en samtale med Ragnvald Dundas som har representert Venstre for å få hans vurdering av hvorvidt Venstre har sittet med makten. Ragnvald har møtt hyppig og vært aktiv i flere av utvalgene, både driftsstyre, havnestyre, administrasjonsutvalg og formannskap/planutvalg. Her er vel det enkle svaret: Dette viser at Torstein ikke har nok kunnskap om det politiske system - det er få saker som sluttbehandles i driftsstyre og formannskap. Saker med økonomiske konsekvenser går videre til kommunestyret for endelig behandling - og der har vi ikke hatt flertall.

- Hvorfor ble diskusjonen slettet på facebook?

- Det ble ingen diskusjon om dette på facebook. Jeg videreformidlet en link fra Glad i Brønnøy, som er det samme som Paul Birgers leserinnlegg i BA 12.9 side 25: "Kommuneøkonomi". Men en person ville dra en diskusjon som etter min oppfatning ikke hørte hjemme på facebook. Jeg ønsket han velkommen til å diskutere saken utenfor facebook. Da han ikke hadde respekt for dette og fortsatte med sine ytringer valgte jeg å slette saken, forklarer Trine Engen.

Leserbrev fra Ap og SV

I lørdags-BA har Ap-politikerne Magnar Solbakk og Torleif Sandøy samt Liv Solli og Eilert Horn fra SV et leserinnlegg om situasjonen de siste fire årene, hvor de framhever at Høyre, i samarbeid med Sp, V og Frp gjennom fire år har sittet med varaordfører og i 2012/2013 med fungerende ordfører og varaordfører.

"De har hatt flertall  og makta i formannskapet/planutvalget, ledere og flertall i driftsstyrene, administrasjonsutvalget, flertallet i eiendomsutvalget osv.", skriver de fire innsenderne, som mener det er feil å si at Ap, SV og fristilte har alt ansvar for det som har skjedd de sistre fire årene.

"Det vi vil påpeke er at det i perioden fra 2013 til i dag har vært krevende å sitte "i posisjon", men ikke ha flertall i formannskap, styrer og utvalg. Og heller ikke ha samarbeidsavtale med varaordfører, som har sittet i "opposisjon".", skriver de.