På veg fra Bardufoss til Værnes mandag ettermiddag måtte to amerikanske helikopter se seg slått av snøvær, og tok i stedet turen til Brønnøysund lufthavn i stedet.

Angrepshelikopter

Et AH-1QW Corbra angrepshelikopter fra US Marines. Foto: Magne Lilleli

Helikopterne tilhører US Marines, det amerikanske marineinfanteriet, og deres Heavy Helicopter Squadron, som vanligvis er stasjonert i North Carolina, ifølge Magne Lilleli som har fotografert de sjeldne fuglene.

Det mest slagkraftige av de to er et AH-1QW Corbra angrepshelikopter, som har vært i bruk siden Vietnam-krigen, og et CH-53 Super Stallion transporthelikopter. Bildene er fra tirsdag morgens preflight før avgang sørover.

Storøvelse

Helikopterne er i Norge i anledning storøvelsen «Cold response», som inkludert forberedelses- og avslutningsfasene varer fra 19. februar til 22. mars.

I tillegg til Norge og Nato deltar tretten nasjoner på øvelsen. Det kommer styrkebidrag fra Belgia, Canada, Danmark, Finland, Latvia, Nederland, Polen, Sverige, USA, Tyskland, Spania og Storbritannia.

Bidragene kommer i form av sjø-, land-, luft- og spesialstyrker, og totalt deltar 15.000 soldater i øvelsen.

Det er CH-53 Super Stallion transporthelikopter og et AH-1W Cobra angrepshelikopter.

Missilbåt

Tirsdag i tolv-tiden var også kystkorvetten KNM «Steil» på en snarvisitt i Brønnøysundet.

KNM «Steil» har en 76 millimeter hurtigskytende kanon.

«Steil» er et skip i Skjold-klassen, med en toppfart på 60 knop, og en rekkevidde på nesten 1500 kilometer. Skipet er bevæpnet med åtte stykk av Norsk sjømålsmissil (NSM), som er en mellomdistanse-missil for å angripe fiendetlige skip, med en rekkevidde på 185 kilometer.

Det har også en hurtigskytende 76 millimeter kanon, og luftvernmissiler. Det norske sjøforsvaret har seks fartøy i Skjold-klassen, og ble i en uformell kåring hos den amerikanske TV-kanalen Discovery Channel ansett for å være det nest beste militære våpensystemet i verden. Skipene har stealth-teknologi, som gjør den vanskelige å oppdage på radar.

Kystkorvetten roterte i sundet noen ganger, før hun la til kai, og dro videre etter få minutter.