Sømna allbrukshus er blitt et flott lokale, men fasaden er fortsatt like grå. Det er ikke alle like fornøyd med, og Kyrre Nilsen på Berg har laget noen illustrasjoner for å vise hvordan det kunne blitt. Med datateknologi har han lagt egne tegninger på veggen.

- Man må jo prøve å inspirere politikerne, sier han til BAnett.

- Et fengsel

Brønnøysunds Avis skrev også om fasaden i juni 2013 (se faksimile i bildekarusellen). Da sa elever ved Berg skole at den så ut som et fengsel. Teknisk sjef i Sømna kommune Nils-Ivar Sund forklarte den gang at man hadde blitt nødt til å spare i løpet av byggeprosessen.

- Det lå både vinduer og penere fasade inne i tegningene før vi inngikk kontraktsforhandlingene. Men da anbudet ble 40 millioner og det var avsatt 37, måtte det gjøres innsparinger, sa han og spilte ballen videre til byggekomiteen ved ordfører.

Andrine Solli Oppegaard, som er ordfører i dag, er kjent med forslagene Kyrre Nilsen har laget for fasaden.

- De er veldig fine, sier hun.

- Hva synes du om fasaden slik den er i dag?

- Det er ikke noe vakkert slik det er nå. Området rundt er regulert til industri, så det er mulig at det vil gli litt mer inn i mengden når noe annet kommer opp.

Venter på forslag

Solli Oppegaard forteller at det er nedsatt en gruppe som skal komme med forslag om utsmykning. Hun sitter selv i gruppen sammen med rådmann, formingslærer Torill Bertelsen og Hans Gunnar Holand, prosjektleder for Liv i bygda.

- Vi forventer at de kommer med en sak om det til formannskapet snart. Og så må det prioriteres i budsjettarbeidet, der har vi hatt mest fokus på drift.

- Er ikke dette viktig?

- Jo, men vi må ha fokus på drift.

Solli Oppegaard ser fram til at formannskapet får forslag om utsmykning og pris.

- Vi undersøker naturligvis også støtteordninger for kunst i det offentlige rom, påpeker hun.

Bertelsen har forslag

Liv i bygda-prosjektleder Hans Gunnar Holand bekrefter at gruppa har sett på mange løsninger, men understreker at det fortsatt ikke er gjort noe endelig valg.

- Vi har sett et behov for å gjøre noe med veggen, noe som også kan være en positiv mulighet for Liv i bygda. Torill Bertelsen har laget en skisse til forslag som vi vil presentere for befolkning og formannskap.

Holand sier Bertelsens forslag tar utgangspunkt i Sømnas historie, før og nå i kommunen. Han bekrefter at han også kjenner til Kyrre Nilsens forslag med veggmaling og sier at man også undersøker hvor holdbare veggmalerier er over tid.

Torill Bertelsen bekrefter overfor Brønnøysunds Avis at hun jobber med et forslag, og hun utelukker ikke at det legges fram snart.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard opplyser at et utsmykningsforslag for veggen er under utforming.